Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: Opfleuren in de moestuin

9 september 2024

Werkplaats immaterieel erfgoed verkent de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van Psyche vzw: Geestelijk Gezond Vlaanderen. Deze tiende editie focust zich op het werken met mensen met dementie aan de hand van het immaterieel erfgoed in de moestuin.

'Heel wat bewoners van Woonzorgcentrum Roosendaelveld werkten als kind mee op het veld of hadden op latere leeftijd een eigen moestuin. De toen verworven kennis en ervaring leeft nog altijd in hen.'

Laat mensen met dementie in een moestuin werken en er gebeurt iets. Tijdens het wieden, zaaien en planten
komen haast onvermijdelijk herinneringen bovendrijven. Herinneringen aan de tijd dat ze zelf nog een moestuin hadden, of aan de moestuin van hun ouderlijk huis. Of aan vroeger verworven vaardigheden en kennis: immaterieel erfgoed gelinkt aan de moestuin. Maar er is meer: moestuinactiviteiten laten mensen ook aarden.

Binnen het MOES-tuinproject gingen Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), samen met Erfgoedcel Mechelen en Woonzorgcentrum Roosendaelveld aan de slag rond MOES-tuinerfgoed en dementie.

Lees het volledige artikel.

Artikel door Tine Van de Vel. Zij is als freelancer met een hart voor woord, beeld en immaterieel erfgoed betrokken bij Werkplaats immaterieel erfgoed. 

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere artikels die al in Psyche verschenen? Ontdek: 

MOES-tuin project in Wzc Roosendaelveld | © Erfgoedcel Mechelen - Fotograaf Sophie Nuytten