Minister van Cultuur voorziet 600.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

6 december 2022
De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon besliste om 22 beurzen toe te kennen voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, voor een totaalbedrag van 615.500 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst.
De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.Met de uitreiking van beurzen wil de minister, vaklui de kans geven om gedurende een langere periode - een paar maanden tot twee jaar - intensief samen te werken met één of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.


Divers vakmanschap in Vlaanderen en Brussel

 
Vanaf 2023 zullen 22 gepassioneerde meesters, samen met 32 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over heel Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan heel divers vakmanschap.

Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten, zoals rijtuigbouw of glasblazen. Oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie. Er is ook aandacht voor ecologie met beurzen voor leerlooien met slachtafval, afvalmaterialen recupereren bij het maken van messen en ​bosbeheer toepassen bij het ontwerpen van publieke ruimtes.

In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang, denk maar aan accordeons onderhouden en herstellen, beeldhouwwerken restaureren of glas-in-loodramen herstellen. Ook de podiumkunsten worden niet vergeten, met onder andere beurzen voor figuurtheater doorgeven, tradities rond gezongen poëzie overdragen en muziekinstrumenten bouwen.
 
Andere meester-leerlingtrajecten zijn zo onder meer de kennis over trekpaarden en letterzetten tot azalea en rododendron veredeling. Het volledige overzicht vind je onderaan in bijlage terug. 
 
Benieuwd naar de trajecten die momenteel al lopen? Wil je zelf ook aan de slag?
Meer informatie over de meester-leerlingtrajecten staat hier
Radio 2 ging op bezoek bij Ward Vervaecke die in de leer gaat bij een meester in trekpaarden. Het interview hoor je hier. VRT NWS trok dan weer naar Paul Contryn, poppenmaker in Mechelen. 

Trekpaard Bavo Weytens | © Ward Vervaeke