Nederland kiest voor Roetveegpiet

24 september 2019

Vanaf nu zie je in Nederland geen Zwarte Piet meer.
Althans niet meer op de nationale televisie, noch tijdens de landelijke intocht.

Zwarte Piet werd geleidelijk aan Roetveegpiet.

Het einde van Zwarte Piet in Nederland is het gevolg van toenemende druk van tegenstanders & actiegroepen. Zij beschouwen de zwart geschminkte figuur als een racistische karikatuur. Deze actiegroepen brachten een felle tegenreactie teweeg. Vele anderen koesteren Zwarte Piet immers als een dierbare traditie, die volgens hen dan weer niets met racisme van doen heeft.

Verdwijnt Zwarte Piet nu helemaal uit Nederland? Niet per se. Vele gemeenten organiseren een Sinterklaasintocht en kunnen daarbij zelf beslissen om Roetveegpieten, Zwarte Pieten, of beide te laten deelnemen. Maar de Nederlandse Publieke Omroep, die steeds een gemeente kiest voor de Landelijke Sinterklaasintocht, heeft in elk geval laten weten dat Sinterklaas vanaf 2019 enkel vergezeld wordt door Roetveegpieten. En zo blijft dit immaterieel erfgoed verder evolueren.

Lees hier ook wat antropoloog Markus Balkenhol vertelt over de invloed van de Zwarte Piet-discussie op Nederland en hoe dit het gesprek over racisme op gang heeft gebracht.


Bron: NRC Handelsblad, 17/09/2019
Beeld: Robin Utrecht/ANP