Oproep voor het Register van Inspirerende Voorbeelden

7 september 2020

De Vlaamse overheid roept op om zorg te dragen voor immaterieel erfgoed! Wil je graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel cultureel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Heb je weet van een begeesterende of vernieuwende manier om immaterieel erfgoed te borgen?
Je kan ze nomineren tot en met 1 oktober 2020. 

Immaterieel cultureel erfgoed leeft, actualiseert en inspireert dag na dag. Talloze beoefenaars en erfgoedgemeenschappen ondernemen actie om hun niet-tastbaar erfgoed levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. En ook organisaties uit de erfgoedsector zoals musea, erfgoedcellen en dienstverlenende organisaties, of actoren zoals scholen, buurtwerkingen, heemkundige kringen en socio-culturele verenigingen, zijn hiervoor in de weer. Elk van hen zet zich zo in om toekomst te geven aan immaterieel erfgoed. Die inzet is van esssentieel belang en noemen we 'borgen'. 

Borgen kan op tal van manieren: het kan het documenteren van een erfgoedpraktijk zijn, of via educatieve projecten het erfgoed tot jongeren generaties brengen, maar ook een festival organiseren, of workshops aanbieden om een ambacht over te dragen, noem maar op. En leren borgen, is leren van elkaar. In het Register van Inspirerende Voorbeelden wil de Vlaamse Overheid dan ook inspirerende good practices en programma’s bundelen, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat andere erfgoedgemeenschappen en spelers inspiratie putten uit deze dynamische lijst.

Wat kan je je nu voorstellen bij deze inspirerende voorbeelden? Neem een kijkje naar de laureaten uit 2019: Club Zaghareed, bijvoorbeeld, brengt de indrukwekkende youyou-gezangen naar de Brusselse straten. Het Stadsmus van Hasselt houdt om de vier maanden het 'Hassels' dialect volop in leven. De projecten B-Rossen en de Wildemanloop maakten vorig jaar heel Dendermonde - en dan vooral de jongste generaties - warm voor de Ommegang van het Ros Beiaard. Samen met Handmade in Brugge, Erfgoedfestival Alles es Just, Dia de los Muertos in het MAS, Stage vakwerk van het MOT en Das de Puppe van Draadpoppentheater prijken deze voorbeelden op het Register.

Meer lezen? Sinds 1 januari 2020 worden deze Inspirerende Voorbeelden systematisch gedeeld op immaterieelerfgoed.be. Daar kan je ook allerlei nuttige informatie vinden vinden over het borgen van erfgoed. 

Borrelt er iets op? Wel, praktijken kunnen zichzelf niet nomineren, maar kunnen gelukkig wél worden voorgedragen door een enthousiaste derde. Wil jij graag een organisatie of persoon die op een inspirerende manier immaterieel erfgoed doorgeeft, in de kijker zetten? Heb je weet van een bevlogen programma dat het borgen van immaterieel erfgoed naar een nieuw niveau tilt? Laat het ons weten!

Op basis van een advies van de expertencommissie beslist de Vlaamse Minister van Cultuur welke inspirerende voorbeelden op het Register komen. 

Voor meer informatie over het Register, en nomineren voor het Register, kan je terecht op een overzichtspagina van de Vlaamse Overheid.

Voor informatie over borgingsacties kan je terecht bij onze medewerker Jana.


Foto: De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza - © Herman Vandenbroeck