Piet en Sint en het slimme kind: een nieuw kinderboek met actueel Sinterklaasverhaal

23 november 2018
Voor iedereen die 6 december belangrijk vindt, is er nu Piet en Sint en het slimme kind. Met erfgoed en diversiteit als insteken dachten Gerda Dendooven, uitgeverij Querido, het Minderhedenforum en LECA het voorbije jaar samen na over hoe de Sinterklaasviering een feest voor alle kinderen kan zijn. Piet en Sint en het slimme kind is een van de mogelijke antwoorden op die vraag. Met dit boek krijgt het Sinterklaasverhaal een actuele invulling die representatiever wil zijn voor de samenleving vandaag. Rekening houdend met gevoeligheden rond identiteit.
Waarom is Piet eigenlijk zwart?

Sinterklaas is volgens de overlevering bisschop Nicolaas van Myra uit de 4deeeuw. Vandaag is hij alom gekend als de kindervriend die op 6 december pakjes en snoepgoed brengt. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw wordt de Sint daarbij vergezeld door Piet. Een blik op de geschiedenis van het Sinterklaasfeest maakt duidelijk hoe het komt dat Piet zwart is.

Lees meer

 

Omdat het traditie is

Op de vraag waarom we iets nu net zus of zo doen, luidt het antwoord vaak: 'omdat het traditie is'. Ook als het gaat over de manier Piet voorgesteld wordt, is dat argument vaak te horen. Maar net als de samenleving zelf, zijn ook tradities voortdurend in beweging. In 2003 stelde Unesco een Conventie over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed op die net die dynamiek als een belangrijk kenmerk van tradities zoals feesten, sociale praktijken en rituelen naar voren schuift.

Lees meer

 

Dit boek in jouw schoentje? 

LECA vult graag jouw lege schoentje en geeft 5 exemplaren van Piet en Sint en het slimme kind weg. Mail voor 1 december 2018 je naam en adres naar info@lecavzw.be. Een superbraaf kindje selecteert uit alle inzendingen 5 winnaars!

Bron: www.lecavzw.be