Het feest van Queen Nikkolah
Rond zes december, wanneer Sinterklaas over de daken loopt, gaan wij met de fiets naar cultuurhuis Le Space in het centrum van Brussel of naar cultureel centrum Zinnema in Anderlecht. Daar vieren we het feest van Queen Nikkolah: onze niet te missen jaarlijkse afspraak voor jong én oud. Waar het feest ook doorgaat, de zaal wordt voor de gelegenheid altijd versierd met rode en oranje ballonnen en soms ook voorzien van een chocoladefontein. Elk jaar opnieuw dansen kinderen en ouders uitgelaten op de beats van DJ Bouchra, Ftoch of Rokia Bamba. De kleintjes zijn zo blij dat ze samen met Queen Nikkolah mogen dansen, praten en plezier maken. Het grootste cadeau van Queen Nikkolah is dat er even tijd gedeeld wordt om samen het leven te vieren, te genieten van het samenzijn zodat het zonnetje in ons hart weer volop kan schijnen.
Onze kinderen zijn dol op het feest én op haar. Queen Nikkolah is zo een straffe, down-to-earth, charismatische en sierlijke vrouw, die zich over alle kinderen van onze stad ontfermd heeft. Haar rode koninginnenjurk spreekt met glans en glitters tot de verbeelding. Dit jaar zei onze dochter begin november al: ‘Oh, ik heb echt zin om terug met Queen Nikkolah te gaan dansen.’ Dat is het mooie aan dit nieuwe verhaal, de Queen is écht, je hoeft je kinderen niets wijs te maken en ze ontwikkelen jaar na jaar een persoonlijke band met haar. Ze kijken naar haar op en hopen later zelf ooit een Queen te worden, een onafhankelijke vrouw, die geen hulpjes nodig heeft om de omringende kilte te doorbreken en haar dromen waar te maken. Queen Nikkolah is hét rolmodel waar we al zo lang op aan het wachten zijn.
Natuurlijk vragen onze kinderen ook waar Queen Nikkolah vandaan komt en hoe haar cadeautjes in onze living geraken. Eerst bedachten we zelf de antwoorden, maar nu heeft een collectief van betrokken kunstenaars het verhaal van Queen Nikkolah neergeschreven. Je kan het ook in drie talen online beluisteren. Nu weten we dat Queen Nikkolah van Alkebulan komt, een warm land hier ver vandaan. Het is een mythe vol symboliek geworden, over een meisje met een ongewoon warm hart dat in het Land Heel Dichtbij woont, in het land van de IJskoude Man op het grote paard. Het Land Heel Dichtbij bouwde zich op doordat de IJskoude Man zich de wortels die het land met Alkebulan verbinden had toegeëigend. Hij had was zelfs zo gulzig dat het leven in Alkebulan was verschrompeld en de mensen uitgedoofd. Maar de rijkdom die de IJskoude Man zich had toegeëigend, bracht geen vreugde bij de mensen en langzaam bevroren hun harten. In deze koude samenleving zoekt de kleine Nikkolah naar wie zij is, en waarom de kinderen haar haarsnit ongepast vinden en waarom zelfs de IJskoude Man bang is voor haar. Tot op een dag haar kapsel uitgroeit tot een prachtige mijter en Queen Nikkolah het land weet te ontdooien door aan de kinderen zonnestraaltjes uit te delen en samen een groot feest te bouwen.
We gaan niet enkel elk jaar naar het Queen Nikkolah feest in Le Space of in Zinnema, we hebben ook besloten om haar bij ons thuis te laten komen. In de nacht van vijf op zes december zetten de kinderen hun schoentje klaar en krijgen ze van haar een klein cadeautje en niet te veel snoep. De dag voordat Queen Nikkolah komt, moeten ze hun kamer ook opruimen en het speelgoed waar ze niet meer mee spelen in een zak doen om weg te geven aan kinderen die er wel nog mee zouden willen spelen. Het feit dat wij kiezen voor een nieuwe traditie past in een bredere reflectie rond wat we vieren en wat niet. Zo vieren we ook Dia de los Muertos met de Mexicaanse gemeenschap in Brussel en niet Halloween omdat leven en dood voor ons een geheel vormen en de omgang met de overledene niet iets is waar je bang voor hoeft te zijn, integendeel. Queen Nikkolah is een mythe in volle ontwikkeling. De verhalen die we aan elkaar vertellen, de mythes waar we in geloven, zijn maakbaar. We kunnen kiezen welke verhalen we vertellen en welke liever niet, welke feesten we vieren en welke niet.
Op school vieren ze Halloween en thuis Dia de Los Muertos, op school komt de Sint en thuis Queen Nikkolah. Het zijn niet altijd even gemakkelijke gesprekken, maar we merken dat onze dochters daar heel goed mee om kunnen. En bovenal dat het geen impact heeft op hun enthousiasme. Zo zijn ze even enthousiast over de komst van de Sint op school- als over Queen Nikkolah thuis. Dat beiden naast elkaar bestaan, daar stellen ze geen vragen bij. De flexibiliteit waarmee kinderen nieuwe verhalen omarmen, geeft ons energie en de hoop dat de wereld toch een beetje aan het veranderen is.