Sinksenbruid op de kleuterschool ‘t Voelsprietje in Veurne
Sinksenbruid is een typisch Veurns volksgebruik dat tot heden authentiek is blijven voortbestaan. Het dateert zeker al uit 1895 (vermelding in een krant uit die tijd). Het is een kinderfeest dat uitsluitend verbonden is met de kleuterschool ’t Voelsprietje’, vroeger de Bewaarschool der Blauwe Zusters.
Het traditionele feest gaat jaarlijks door op de vrijdag voor Pinksteren. Het heeft te maken met langslapers, maar het is tegelijkertijd ook een ode aan de ontluikende lente. De kindjes zijn getooid met een bloemenkrans op het hoofd, gevlochten uit gele sinksenbloemen of boterbloemen met enkele sinksenrozen ertussen. Zodra er een aantal kinderen op school zijn, wordt in een kring het Sinksenbruid-liedje gezongen, het kind dat dan op de speelplaats toekomt, moet in het midden van de kring gaan staan, tot het wordt afgelost door het volgende kind dat toekomt. Wie het allerlaatste toekomt, wordt uitgelachen voor lange slaper en is ‘Sinksche bruid’. Er wordt dan ook door iedereen luidkeels ‘Awoehhh!’ geroepen. Het Sinksensbruid-lied wordt in het Veunse dialect gezongen en luidt als volgt :
"Schinksche bruid,
De leegoart uit
Had je wel idder op èstoan
J’adde wel idder no schole ègaon,
J’had è krone èstolen toe Veurne in de schole"
(Sinksenbruid,
de leegaard uit
had je wel eerder opgestaan,
je ging nie moeten in de ronde staan
je hebt die krone gestolen, in Veurne in de schole)
De kinderen stappen daarna naar het Oude Stadhuis, waar ze nog eens het liedje zingen en daarna door de burgemeester getrakteerd worden op een appel en een fruitsapje.