Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer in Nieuwpoort

De Nationale Hulde aan Zijne Majesteit Koning Albert I en de Helden van de IJzer wordt sinds 1930 ingericht in Nieuwpoort ter nagedachtenis van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Naar jaarlijkse traditie gebeurt dat op de eerste zondag van augustus aan de voet van het imposante Koning Albert I monument.

Dit groots huldebetoon mag jaarlijks rekenen op de aanwezigheid van honderden vaandeldragers uit het hele land, een vertegenwoordiging van het Belgisch koningshuis, tal van Belgische en internationale hoogwaardigheidsbekleders en een ruime publieke belangstelling.

Aansluitend op de plechtigheid aan het Koning Albert I omvat de Nationale Hulde ook nog korte eerbetuigingen bij het Britse Nieuport Memorial, de gedenkzuil van de Franse 81e Territoriale Infanteriedivisie en het IJzergedenkteken. Deze gedenktekens bevinden zich allemaal rond sluizencomplex De Ganzepoot, dat een cruciale rol speelde in de onderwaterzetting van de IJzervlakte in de Eerste Wereldoorlog.

De Nationale Hulde is, in tandem met het Koning Albert I monument en de andere gedenktekens rond sluizencomplex De Ganzenpoot, een betuiging van respect aan het verleden. Een eeuwigdurend eerbetoon aan alle moedige helden van de Groote Oorlog: zij die het overleefden en zij die nooit de kans kregen om naar huis terug te keren. Want zonder hun offers was de heropleving van Nieuwpoort, van ons land en van onze gezamenlijke vrede niet mogelijk geweest. De plechtigheid als erfgoedpraktijk heeft dus een immens historisch belang als ankerpunt in het herdenkingsverhaal rond de Groote Oorlog. Dit is al sinds 1930 het geval en die rol van betekenis blijft op vandaag overeind.

Maar anno 2025 is het eerbetoon aan de soldaten van toen slechts één dimensie van de Nationale Hulde. De Hulde wil meer zijn dan een geschiedenisles. Het wil de maatschappij van vandaag ook een spiegel voorhouden.

Als voormalige frontstad weet Nieuwpoort welke verschrikkingen oorlog met zich meebrengt. Net daarom hecht de Stad zo veel belang aan de kracht van herinnering en herdenking. Om anderen een soortgelijk lot en leed te besparen. Vanuit die gedachtegang ziet de Stad de plechtigheid niet als folkloristisch erfgoed, maar als erfgoed dat de rol speelt van versterker. Een versterker die de cruciale vredesgedachte weids verspreidt en luid laat weerklinken. De actualiteit toont aan dat de boodschap die op de Nationale Hulde wordt verkondigd relevanter is dan ooit.

Op de Nationale Hulde van 2022 dwarrelen vanop het Koning Albert I monument, na het spelen van de Europese hymne, rozenblaadjes naar beneden. | © Stad Nieuwpoort - Tom Bellefroid