De traditie van straten versieren in Borgloon, de Tongersesteenweg

Je komf het af en toe tegen in dorpen en steden: straten die versierd zijn. Sinds 2005 onderhoudt een team van buren de traditie om een deel van de Tongersesteenweg in Borgloon te versieren, van huisnummer 2 tot en met huisnummer 189. Zij doen dit rond vijf vaste periodes in het jaar: 

  • Rond carnaval krijgen alle lichtpalen een tros van 21 ballonnen in de typische carnavalkleuren (groen-geel-rood). Bovendien krijgt elke deelnemer nog drie ballonnen om aan de huisgevel te bevestigen. Aan elke deelnemer wordt ook gevraagd om de carnavalsvlag uit te hangen.
  • Een maand voor Pasen wordt een zelfgeknutselde paasversiering aangebracht bij elke voordeur. De versiering heeft de vorm van een ei versierd met bloemen, lint en paaseitjes. Deze versiering blijft hangen tot en met de zondag na Pasen. Dan viert men in Borgloon kermis.
  • Vanaf mei en tot in de zomer is het bloementijd. Tot en met 2023 bestelde het buurtcomité in januari bloempjes bij de Provinciale tuinbouwschool PIBO (Tongeren). Die werden dan in hangkorven uitgeplant in mei. Zodra het weer het toeliet werden deze hangkorven met afhangende bloemen aanebracht aan de gevels, maar meer en meer krijgen deze bloemetjes niet overal het nodige water. Daarom besloot men om het vanaf 2024 te proberen met kunstbloemen. Gustaaf en de helpers zijn zeer handige mannen die tijdens de afgelopen winter houten frames in elkaar knutselden voor elk deelnemend huisgezin. Die frames met kunstbloemen liggen reeds klaar in de kelder en zullen in mei aan de gevels verschijnen. Deze versiering hangt het langst, want ze wordt pas midden september weer netjes opgeborgen voor het volgende jaar. 
  • In de herfst staan de herfstkleuren in de kijker. Opnieuw komt er een bloemstuk aan de voorgevels te hangen. Vroeger heeft men in de herfstperiode afwisselend gewerkt rond het thema “wijnfeesten” of “fruitfeesten”, maar het werd steeds moeilijker om versiering te vinden rond die twee thema’s. Daarom is er de keuze voor het ruimere thema herfstversiering gemaakt.
  • Na 6 december komt het laatste jaarthema aan bod: Kerst en Nieuwjaar. Alle deelnemers hebben een elektrische lichtkrans die bovenaan de gevel wordt aangebracht. De bewoners voorzien een aansluiting op het elektriciteitsnet en spreken af met de buurt op welk tijdstip van de dag de lichtjes aangestoken en weer gedoofd worden. Dat geeft een mooi knaleffect tijdens de donkere dagen. Elke voordeur krijgt eveneens een mooi versierde kerstkrans aan of langs de voordeur. Bovendien krijgen de tussenliggende lichtpalen ook nog kerstversiering. Tegenover huisnummer 65 bevindt zich een kapel die tijdens de kerstperiode de blikvanger wordt. Aan weerszijden plaatsen we een grote, prachtig versierde kerstboom. De kerstversiering verdwijnt pas na Driekoningen weer uit het straatbeeld.

Het vast kernteam
Veel van de herbruikbare versiering wordt netjes bewaard bij het kernteam. Naast het kerstteam zijn nog een tiental personen die een handje toesteken wanneer de versieringen aangebracht worden. Wat te groot is om te stockeren (bijvoorbeeld een kerst-lichtkrans) wordt door de deelnemende huisgezinnen thuis bewaard.

Hoe is het begonnen
Zowat 20 jaar geleden was het nogal gebruikelijk om bij Jeannine en Gustaaf gezellig te gaan buurten op lange, warme zomeravonden. Daar groeide in 2004 het idee om hun stukje van de Tongerstesteenweg wat op te fleuren met levende zomerbloemen.
Dit bleef zo tot men in 2023 besloot om kunstbloemen te gebruiken.

Sponsoring
Net als alle andere verenigingen van de gemeente Borgloon krijgt het buurtcomité 100 euro per jaar als subsidie. Elk deelnemend huisgezin betaalt elk jaar 20 euro om de kosten te dekken.

Opvolging
De traditie wordt verdergezet, maar we merken op dat jonge gezinnen door hun drukke leven minder belangstelling hebben. Onze doelstelling is tweeledig: de straat opfleuren en de buurtbewoners bijeenbrengen. Als onze straat er weer mooi uitziet, geeft dat bij iedereen voldoening. Wanneer buren na het werk samen een koffie of een borrel drinken, dan is er sprake van echte gezelligheid en samenhorigheid!

*Gebaseerd op de originele tekst en interview met Benoit Wathion en Gustaaf Colemonts door Hélène Sanen. 

*Deze inzending kadert binnen het project Beleving. 100 levende gebruiken en tradities in Limburg. Een initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap, in samenwerking met ECRU Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, Werkplaats immaterieel erfgoed, Openluchtmuseum Bokrijk, Heemkring Vaart, Haspengouw. TV vzw, Academie voor Streekgebonden Gastronomie en AVANSA-Limburg.

Herfstversiering | © Hélène Sanen