Gezelschapsspelletjes spelen

Elkaar ontmoeten om samen gezelschapsspellen te spelen is een eeuwenoud gebruik. De dobbelsteen- en bordspellen gaan al terug tot het oude Egypte. In onze streken werden vondsten gedaan van dobbelstenen en speelschijven die uit de Romeinse periode dateren. Het ganzenbord dat afkomstig is uit Italië, dook in Vlaanderen op in de 17de eeuw. Sindsdien werd het aanbod aan gezelschapsspellen alleen maar uitgebreider.

Tot de 18de eeuw zijn bordspellen uitsluitend voor volwassenen bedoeld. Naarmate de levensstandaard verhoogt, werktijden verkorten en er meer vrije tijd komt, krijgt het gezin meer aandacht en is er ook meer tijd om samen te spelen.

Vanaf de 20ste eeuw worden er dan ook gezelschapsspellen uitgebracht voor het hele gezin of specifiek gericht op kinderen (de junior versies). Doorheen de jaren zijn gezelschapsspellen diverser geworden. Zowel het aantal complexere spellen voor volwassenen als het aantal kindvriendelijke bordspellen neemt toe.

De bordspelgenres breiden ook uit. Zo vind je strategische, educatieve en coöperatieve spellen, eurogames, verraders- en oorlogsspellen, miniature wargaming en rollenspellen (role-playing game - RPG).

Gezelschapspelletjes spelen gebeurt zowel thuis als op verplaatsing. Verschillende spelletjes zijn uitgegeven in travel edition om mee te nemen op reis. Op café worden ook vaak gezelschapsspelletjes boven gehaald. Vroeger was dat voornamelijk kaarten, nu vinden we er al heel wat meer soorten gezelschapsspelletjes. We zien ook meer en meer echte bordspellencafés. Daar kan je bordspellen ontdekken en uitproberen die je thuis niet hebt.

Vlaanderen is een honderdtal spellenclubs rijk. Bordspelmania - het bordspelinformatieplatform van de Lage Landen - heeft deze in kaart gebracht. Een spellenclub organiseert op vaste momenten samenkomsten waar een heleboel bordspellen gespeeld kunnen worden. De eerste bijeenkomst van een spellenclub in Vlaanderen had waarschijnlijk plaats op 11 september 1929 te Brugge. Die avond dagen 6 enthousiaste spelers op, de volgende sessie komen er 11, daarna 20. Zo werd de spellenclub Hof van Watervliet een feit. Van over heel Vlaanderen kwamen spelers naar Brugge. Mettertijd richten veel van hen een spellenclub op in hun eigen gemeente.

• VIVES SpellenLab in Brugge heeft de grootste spellencollectie ter wereld (reeds meer dan 21.000 verschillende titels). Zij willen de integratie van gezelschapsspellen stimuleren in verschillende sectoren, zoals het onderwijs en de zorgsector, maar ook binnen bedrijven. Gezelschapsspellen worden zo ook met een educatief doel ingezet.
  • Op BoardGameGeek kunnen spelers informatie vinden over bordspellen, en het laatste nieuws uit de internationale board game wereld. Ook vinden bordspelontwikkelaars er funding voor hun spelconcepten.

Gezelschapsspellen blijven evolueren: er worden voortdurend innovaties en nieuwe concepten geïntroduceerd. Deze speltraditie vond ook online haar weg: op het internet kunnen we ondertussen ook allerlei gezelschapsspelletjes spelen.

*deze inzending kwam tot stand binnen het project ‘Iedereen Speelt!’ van Speelgoedmuseum Mechelen.