Loofhuttenfeest in de Joodse gemeenschap
Het Loofhuttenfeest, oftewel Soekot, is een feest van zeven dagen waarin de goddelijke bescherming van het Israëlische volk tijdens een woestijnreis van veertig jaar naar het beloofde land Kanaän wordt herdacht. God bevrijdde het volk uit Egypte en zorgde ervoor dat ze hun reis naar Kanaän veilig konden afleggen. Tijdens deze reis sliepen de Israëlieten in tijdelijke onderkomens, voornamelijk hutten, die tijdens het feest worden gesymboliseerd door een soeka, Hebreeuws voor loofhut. Door zeven dagen te leven in de soeka, ervaren joden hoe kwetsbaar en hoe afhankelijk van God ze toen waren en nu zijn.
De soeka wordt gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals takken en bladeren. Vaak wordt hij versierd met bloemen of vruchten. Het is steevast de bedoeling om door het dak van de loofhut de hemel en de sterren te kunnen zien. Die sterren symboliseren de goddelijke bescherming. In woningen of stedelijke gebieden met weinig ruimte, zoals Antwerpen, kan het bouwen van een soeka soms een uitdaging zijn. Vaak wordt daar op een creatieve manier mee omgegaan, zoals het bouwen van de loofhut op een dakterras of balkon.
Het Loofhuttenfeest heeft zowel een rituele als een sociale dimensie. Een belangrijk dagelijks ritueel is het zegenen van en zwaaien met een loelav. Dat is een bundeltje takken van vier verschillende bomen (palm, mirte, wilg en citrus). De verschillende takken in de bundel zijn symbool voor de eenheid van het Joodse volk ondanks de verschillen. Na de zegening van de loelav wordt er mee gezwaaid in zes richtingen: de vier windrichtingen, omhoog en omlaag. Dat symboliseert de alomtegenwoordigheid van God.
De gemeenschap is ook erg belangrijk tijdens het Loofhuttenfeest. Gedurende de zeven dagen feest moet er worden gegeten en gedronken in de loofhut en dat met vrienden en familie. Dat symboliseert gastvrijheid en verbinding.
De dag na het Loofhuttenfeest, op de achtste dag, wordt Simchat Thora gevierd. Op deze dag wordt het afronden van de jaarlijkse cyclus van wekelijkse Thoralezingen gevierd.