TATOEËREN ALS AMBACHT

De laatste jaren zijn de tattoo-cursussen in opmars. Daarbij leer je in een korte tijd hoe je moet tatoeëren. Maar heb je dan wel de volledige ‘ambacht’ van het tatoeëren geleerd? ? Naast dit technische aspect, is tatoeëren vaak ook een spirituele en een gevoelsmatige bezigheid. Je moet daarnaast leren omgaan met je klanten, onderzoeken, begrijpen, wat zij willen. De symboliek achter de tattoos leren kennen. Het is een heel bewuste bezigheid die veel tijd vraagt om te leren beheersen. Een goede tatoeëerder moet ook empathie hebben. Je moet je klant begrijpen en op het gemak kunnen stellen, want wanneer de klant gespannen is, verloopt het creatief proces niet vlot.

Tatoeëren als ambacht heeft een heel rijke geschiedenis. Verschillende stammen, culturen, religies, … gebruiken hun lichaam al sinds mensenheugenis als canvas. In Europa werden de eerste tattoos gezet in de havens bij de schippers, die in contact stonden met de tatoeëerders uit Polynesië. De eerste getatoeëerde vrouwen waren de prostituees bij de havens. Na deze eerste periode van aankomst verspreidde het ambacht zich steeds meer over het continent.

In de jaren 1990 in België, het moment waarop ik leerde tatoeëren, was ik een van de weinige vrouwen die het ambacht leerde. Ik wou met mensen omgaan, creatief bezig zijn en reizen: drie aspecten die perfect samenkwamen in het tatoeëren. Toen ik leerde tatoeëren, waren in België helemaal nog geen opleidingen beschikbaar. Je moest het ambacht van iemand anders leren. Ook ik leidde op mijn beurt al nieuwe tatoeëerders op, met respect voor traditie, hygiëne, het verhaal van de klant en het spirituele en symbolische, maar dit is een werk van lange adem. Ik reisde de hele wereld rond met mijn tattoo-gun in mijn rugzak. Zo leerde ik heel wat verschillende culturen, tradities en mensen kennen. Stuk voor stuk beheersen zij het ambacht van tatoeëren, elk met hun eigen unieke tradities. Vandaag zijn de tradities veel minder uniek, vooral in het Westen. Door het internet zijn tattoos vandaag veel meer gelinkt aan een generatie dan aan een plaats. Iedereen heeft via het internet een venster op de hele wereld en dus ook op de tattoos die er worden gezet.

Van de bankbediende tot de priester, van de slager tot de muzikant. Tattoos zijn voor iedereen! Maar waar het vroeger een geheim was dat je een tattoo had, toont iedereen vandaag trots zijn tattoo.

Vandaag zijn er in Vlaanderen veel commerciële tattooshops. Deze zetten mooie tattoos, focussen op design en techniek, maar zijn niet noodzakelijk bezig met het ambacht. Zij geven mensen tattoos, maar de tatoeëerders die met het ambacht bezig zijn, creëren getatoeëerde mensen. De tattoo wordt een deel van wie je bent. Een keuze, een richting die je zelf kiest!

Daarom is het belangrijk dat het ambacht tatoeëren in stand wordt gehouden. Dat we op zoek gaan naar het spirituele en symbolische dat gepaard kan gaan met een tattoo. Geef je tatoeëerder je verhaal, creatieve vrijheid, en hij of zij tatoeëert het op je lichaam. Dan zijn jullie samen bezig met een ambacht!

Beeld: Tatoeëren | © Tattoo Tanne