Teeltselectie

Vanaf het moment dat de mens met landbouw begon, heeft hij planten en dieren geselecteerd en de productie gestuurd. De selectie op bepaalde kenmerken zorgde ervoor dat er landrassen ontstonden. Vaak was dit een proces van eeuwen, waarbij de raskenmerken zich steeds verder verankerden. Op die manier kreeg iedere streek zijn eigen type dat het beste aangepast was aan de lokale leefomstandigheden. De oude landrassen zijn dan ook diep geworteld in het cultureel-historisch patrimonium van een streek of land. Hun geschiedenis vertelt het verhaal van generaties, waarbij sociale en economische factoren een belangrijke rol speelden. Hoewel veel van de oude rassen ooit behoorden tot een veel grotere, grensoverschrijdende populatie, ontstonden gaandeweg door selectie en kruising overal lokale variëteiten.