En ... ACTIE !

Het Belgisch trekpaard in actie: goed voor tienduizenden views wereldwijd!

Geen betere manier dan film om te tonen waar het over gaat. 

Werken met trekpaarden is uit het dagelijkse plattelandsleven verdwenen. Als je wil weten hoe het moet, al dan niet om er zelf uit te leren, zijn filmpjes handige hulpmiddelen. En al zeker wanneer ze door experts ter zake werden gemaakt. 

Robert Piessens is een gepassioneerd liefhebber van trekpaarden. Sinds de jaren 1980 maakt hij korte documentaire filmpjes over het werkend trekpaard en de bijbehorende tradities, technieken en gebruiken. Hij legt zo niet enkel een archief aan, maar publiceert de filmpjes ook op zijn eigen YouTube-kanaal. Ondertussen met wereldwijd al meer dan 80 000 volgers!

Recent werd ook het ploegen van gewenten als techniek in beeld gebracht. Dit keer in samenwerking met ’t Grom, het doemuseum rond groenten, gezonde voeding & tuinbouwerfgoed, Centrum voor Agrarische Geschiedenis en de provincie Vlaams Brabant. Jaarlijks laat het museum de verhoogde groentebedden of gewenten in de museumtuin omploegen door ervaren paard en trekpaardenhouder. Het museum houdt er niet enkel een fijne activiteit aan over, maar ook een mooie documentaire in de vaste presentatie.

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst