Beiaardgemeenschap viert de 10de verjaardag van de Unesco-erkenning

5 mei 2025

Sinds 500 jaar kleurt torenmuziek de atmosfeer van de steden in de Lage Landen. Met een aantal van 92 beiaarden behoort België nog steeds tot het kerngebied van de wereldwijde beiaardcultuur. En de beiaardcultuur leeft nog steeds. In 2014 erkende UNESCO daarom de beiaardcultuur in België als voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed! Die 10e verjaardag werd vrijdag 25 april muzikaal gevierd in Brussel! 

Het is zeer bijzonder dat de beiaardcultuur na 5 eeuwen nog steeds leeft en verder groeit. Dat is te danken aan lokale besturen die blijven inzetten op beiaardmuziek en aan beiaardiers die hun repertoire aanpassen aan de actualiteit. Op creatieve wijze verbinden zij hun instrument met de activiteiten in de stad en versterken ze collectieve emoties binnen lokale leefgemeenschappen. Beiaardopleidingen bereiden jonge musici voor om de fakkel over te nemen in de toekomst en telkens een nieuw muzikaal verhaal te schrijven.

Tien jaar voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed
Omwille van deze verwezenlijkingen erkende UNESCO de beiaardcultuur in België op 25 november 2014 als voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Het Register van Goede Borgingspraktijken omvat programma's, projecten en activiteiten die de principes en goede doelstellingen van de UNESCO 2003 Conventie het best reflecteren. Met dat register wil UNESCO vooral goede praktijken in de omgang met immaterieel erfgoed zichtbaar maken en die wereldwijd als inspirerend voorbeeld inzetten.  Het Belgian Carillon Heritage Committee fungeert sindsien als platform voor dialoog en inspiratie tussen de beiaardgemeenschappen, erfgoedexperten en beleidsorganisaties in ons land.

Viering
Op vrijdag 25 april werd de tiende verjaardag van de Unesco-erkenning gevierd. Dat gebeurde tijdens een feestzitting in het stadhuis van Brussel. Keynote speaker was journalist Rik Van Cauwelaert, die zijn visie gaf over de rol van beiaardmuziek in het België van vandaag. Het Unesco-perspectief werd vertolkt door Véronique Van de Voorde, Unesco-expert, en Lodovico Folin-Calabi, directeur van het Unesco Liaison Office in Brussel. De toespraken werden afgewisseld met muzikale intermezzi door de jonge pianist Brecht Valckenaers. Hij speelde muziek die deels geïnspireerd is door klokkenklanken.

Voor en na de zitting was de Grote Markt het decor van een muzikale happening waaraan twee mobiele beiaarden deelnamen, Bells Lab en de mobiele beiaard “Koningin Fabiola”. Honderden toeristen maakten op die manier kennis met de dynamiek en creativiteit van de beiaardcultuur.

 

Beelden: Jorijn Neyrinck en Rachel Perfecto.

Viering 10 jaar erkenning beiaardcultuur UNESCO | © Rachel Perfecto