Immaterieel erfgoed in tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen #6

10 februari 2021

Vanaf begin 2020 verzorgen wij een rubriek in het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV). Het tijdschrift verschijnt tweemaandelijks en bevat telkens een rubriek waarin diverse immaterieel-erfgoedpraktijken aan bod komen, of andere zaken uit de boeiende wereld van dit levende erfgoed.

Immaterieel erfgoed leeft in elk van ons, al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Duik mee in de wereld van immaterieel erfgoed en ontdek zo fascinerende en soms verrassende tradities en gebruiken in Vlaanderen. Laat je verwonderen door de rijke kennis en kundes die erachter schuilgaan en ontmoet de mensen die deze praktijken beoefenen en beleven.

 

Net zoals graffiti en slam poetry, associëren we ook skateboarden steevast met de culturele biotoop van een stad, hoewel je deze immaterieel-erfgoedpraktijk tegenwoordig ook in veel dorpskringen terugvindt.

Ontstaan in de jaren 1950 als buurtactiviteit aan de Zuid-Californische kust, is de sport uitgegroeid tot een wereldwijde, zelfs olympisch erkende discipline. Skateboarden is echter meer dan een sport alleen. Dat blijkt uit de vele cultuuruitingen die errond zijn ontstaan. Zo zijn bepaalde muziek- en kledingstijlen, en artistieke richtingen als fotografie, video en street art onlosmakelijk verbonden met de skateboardscene.

Levend erfgoed trekt zich weinig aan van grenzen en reist mee met zijn bezielers. Zo kwam ook Youssef Abaoud als tiener met skateboarden in contact. Vandaag is hij de bezieler van het Brusselse skatepark Byrrrh & Skate in Studio City Gate, Anderlecht. In ons zesde artikel in Openbaar Kunstbezit Vlaanderen vertelt hij over zijn passie.

Koop het tijdschrift of lees het artikel “Over skateboarden, polyurethaan, een Finse architect en een jongen die Ollie heet” hier online.

 

Beeld: © Jan Van de Vel | Tekst: Tine Van de Vel