Oproep "Musea, immaterieel erfgoed en (cultuur)beleid"

12 december 2018
Wat is de impact van ((inter)nationaal, regionaal, lokaal) beleid op immaterieel-erfgoedwerking van musea? Kan immaterieel-erfgoedwerking een katalysator zijn voor beleidsvernieuwing en verandering? Of is het vooral het beleid dat bepaalt hoe immaterieel-erfgoedwerking in musea eruit ziet? Zie jij linken met dit thema en jouw eigen immaterieel-erfgoedwerking? Stel je kandidaat om deel te nemen aan het volgende IMP-congres! 

 

Het Intangible Cultural Heritage and Museums Project (IMP) is een samenwerking tussen 5 partnerlanden (België, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk) die op zoek gaat naar praktijkervaring en -uitwisseling rond immaterieel-erfgoedwerking in musea. In elk land vindt een conferentie en expertendag plaats, rond een specifiek thema. 

 

Op 7 en 8 mei 2019 is België aan de beurt met het thema "Musea, immaterieel erfgoed en (cultuur)beleid". IMP is hiervoor te gast in congres- en erfgoedcenrum LAMOT en het Museum Hof van Busleyden in Mechelen. De relatie tussen cultuurbeleid op de verschillende niveau's - van UNESCO tot stad of gemeente en alles daartussenin - en immaterieel-erfgoedwerking in musea zal er grondig uitgespit worden. Heb jij op één of andere manier ervaring met dit thema vanuit jouw museum, zet jij beleidskeuzes strategisch in voor je immaterieel-erfgoedwerking, of probeer je omgekeerd samen met immaterieel-erfgoedgemeenschappen aan beleidsbeïnvloeding te doen? Of misschien heb je een case in huis die een totaal andere link met beleid illustreert? 

 

Lees hier meer over de oproep en schrijf je in, of neem contact op met Kia Tsakiridis

 

Ben je vooral benieuwd naar de vorige thema's en resultaten van het project? Op www.ICHandmuseums.eu wordt al heel wat inspiratie gedeeld. In 2020 volgen een afsluitend symposium, een toolbox en een publicatie. Schrijf je zeker in op de nieuwsbrief! 

 

Beeld: Museum Hof van Busleyden Mechelen ©Sofie Nuytten