Zo vieren wij eerste Internationale Dag van Immaterieel Erfgoed
9 oktober 2024Hoera! Op donderdag 17 oktober vieren we voor de eerste keer de Internationale Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Graag zetten wij op deze dag de rijkdom en diversiteit van immaterieel erfgoed in Vlaanderen en daarbuiten in de kijker. Dat doen we aan de hand van een video, een speciale opdracht voor onze YOUCA-stagiaire en de lancering van nieuw lesmateriaal.
Waarom 17 oktober? In 2003 nam de Algemene Conferentie van Unesco op deze dag de ‘Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed aan’. Vorig jaar vierden we al het twintigjarig bestaan van deze conventie en naar aanleiding van de feestelijkheden besliste Unesco om 17 oktober uit te roepen tot Internationale Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
550 registraties op immaterieelerfgoed.be
Op immaterieelerfgoed.be - de website voor immaterieel erfgoed in Vlaanderen - staan intussen zo’n 550 praktijken geregistreerd. Dit aantal groeit voortdurend want het zijn steeds de mensen zélf die het erfgoed aanmelden. Participatie is dan ook het hart van immaterieel-erfgoedwerk!
Van de 550 praktijken schreef de Vlaamse overheid er al 78 in op de Inventaris Vlaanderen. Deze variëren van de Gentse Feesten en het molenaarsambacht tot bloemencorso’s en de kermiscultuur. Sinds 2019 is er in Vlaanderen ook een Register voor Inspirerende Borgingspraktijken, waar 21 acties op staan. Maar liefst 14 praktijken uit Vlaanderen staan trouwens op de wereldwijde Unesco-lijsten, zoals de Belgische biercultuur of de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke.
Rijk en divers
Om de rijkdom en diversiteit van al dat immaterieel erfgoed te vieren, maakten we een video die we naar aanleiding van 17 oktober zo breed mogelijk verspreiden. Een beeld zegt meer dan duizend woorden en we hopen met deze korte film te tonen hoe immaterieel erfgoed in al haar facetten leeft in Vlaanderen.
YOUCA: immaterieel erfgoed voor jongeren
Er is nog veel werk aan de winkel om de term ‘immaterieel erfgoed’ bekend te maken bij het brede publiek. En waar begin je beter dan bij de jeugd, onze toekomst? Daarom geven we onze YOUCA-stagiaire Sara (foto hieronder) tijdens haar dag bij Werkplaats immaterieel erfgoed een bijzondere opdracht. Op maat van jongeren probeert ze uit te leggen wat immaterieel erfgoed (niet) is en waarom het zo belangrijk is om te borgen. Doorheen de dag kan je haar belevenissen volgen via de stories van @immaterieelerfgoed.be.
Long Live The Dead!
17 oktober is ook de uitgelezen gelegenheid om de nieuwe lesmappen over de bekroonde documentaire ‘Long Live the Dead!’ voor te stellen. In de film volgen we de troubadour Stevo Atambire die in het noorden van Ghana met zijn traditionele Kologo-gitaar begrafenissen opluistert en families helpt om afscheid te nemen van hun dierbaren. De lesmappen bieden docenten en leerlingen inzicht in de thematiek van begrafenisrituelen als immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed was partner in het ontwikkelen van dit lesmateriaal. Lees hier meer over de lespakketten.
Wereldwijd feest
Vlaanderen is uiteraard niet de enige regio die de eerste Internationale Dag van het Immaterieel Cultureel Erfgoed viert. Bekijk hier de feestelijkheden van over de hele wereld.