'Long Live the Dead!' Lesmateriaal rond de bekroonde documentaire

17 oktober 2024

Twee nieuwe lesmappen ondersteunen de verspreiding van de op het Afrika Filmfestival bekroonde film 'Long Live the Dead!'. Daarin volgen we de troubadour Stevo Atambire die in het noorden van Ghana met zijn traditionele Kologo-gitaar begrafenissen opluistert en families helpt om afscheid te nemen van hun dierbaren. De lesmappen bieden docenten en leerlingen een diepgaand inzicht in de thematiek van begrafenisrituelen als immaterieel erfgoed. Daarnaast krijg je ook een kijkje achter de schermen bij de productie van de film.

Vorig jaar kreeg ‘Long Live the Dead!’ van Sofie Hanegreefs en Kris Pannecoucke een eervolle vermelding op het Afrika Film Festival. Op het festival reikt de Vlaamse Unesco Commissie jaarlijks een prijs voor een documentaire uit. Tijdens het feestjaar van 2023 stonden de genomineerde films in het teken van immaterieel erfgoed om de 20ste verjaardag van de Unesco Conventie voor immaterieel erfgoed te vieren. Ook Werkplaats immaterieel erfgoed zetelde mee in de jury.

 

Lesmap voor scholieren

De Vlaamse Unesco Commissie lanceert nu in samenwerking met de filmmakers, JEF en Werkplaats immaterieel erfgoed een nieuwe educatieve lesmap voor het middelbaar onderwijs over de documentaire. De lesmap staat uitgebreid stil bij de culturele context en de verhaallijn van de film, die de vitale rol van muziek en rituelen binnen de Frafra-gemeenschap belicht. Naast thematische inzichten over begrafenisrituelen als levend erfgoed, het taboe van rouwen en de rol van muziek biedt de lesmap ook filmtechnische duiding, zoals inzicht in geluidstechnieken, montage en cinematografie. De lesmap is bovendien verrijkt met weetjes, prikkelende vragen en methodieken die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen actief bij het onderwerp te betrekken.

“In de Fra Fra cultuur betekent de dood niet zomaar het einde van het leven. Sterven wordt beschouwd als een reis, een overgang naar de wereld van de voorouders en als je sterft en een goed leven hebt gehad, word je opgenomen in een lange lijn van voorouders en leef je op die manier verder. De dood is er dus allerminst een taboe en wordt zelfs uitbundiger gevierd dan een geboorte of een huwelijk. Een erg verschillende beleving dan de manier waarop wij het gewoon zijn om ermee om te gaan. De film wil aantonen wat muziek kan betekenen, hoe krachtig en helend het is als collectief rouwproces en hoe het uitdrukking kan geven aan datgene dat we niet kunnen vatten met woorden. Wat het ons kan bijbrengen over het leven zelf, en hoe het ons misschien ook beter kan leren omgaan met onze eigen sterfelijkheid.”
- Filmmaker Sofie Hanegreefs

Download hier de Lesmap ‘Long Live the Dead!’ - Jef voor het middelbaar onderwijs.

 

Internationaal lespakket voor lager onderwijs

Tijdens het vak 'Projects for Comprehensive Internationalization' aan de UCLL ontwikkelden 11 Erasmusstudenten (zie foto hieronder) een educatieve lesmap voor het lager onderwijs rond de documentaire 'Long Live the Dead!'. De groep, bestaande uit acht toekomstige leerkrachten basisonderwijs en drie toekomstige leerkrachten secundair onderwijs uit België, Spanje, Ierland, Turkije, Noorwegen en Tsjechië, werkte gedurende één semester intensief samen om dit project tot een goed einde te brengen. Het project heeft niet alleen hun pedagogische vaardigheden versterkt, maar ook hun vermogen om samen te werken in een internationale context.

 

Dankzij de diverse achtergrond van de studenten is de Engelstalige lesmap rijk aan verschillende perspectieven en methodieken en kan ze ingezet worden in zowel binnenlandse als internationale onderwijssituaties. 

 

Download hier de Lesmap ‘Long Live the Dead!’ UCLL voor het basisonderwijs.

 

 

Mini-tournee

De komende weken reist 'Long Live the Dead!' rond met voorstellingen waar de troubadour Stevo Atambire ook zal spelen. Wil je de documentaire zien én hem live aan het werk zien? Dan kan dat op de volgende momenten en locaties:

 

Videostill uit Long Live the Dead! | © Sofie Hanegreefs & Kris Pannecoucke