De Ronde van Noorderwijk
De Ronde van Noorderwijk ontstond na aanleiding van de viering van het 1000-jarig bestaan van de Noorderwijk in 1974. De gemeente werd op dat moment opgedeeld in dertien wijken. Elke wijk zorgde voor een eigen herkenbare praalwagen. Het werd een prachtige stoet, waar elke dorpeling naar kwam kijken. Dit grootse dorpsfeest versterkte het gemeenschapsgevoel en er werden plannen gesmeed voor nieuwe dorpsevenementen.
Drie jaar later, in 1977, werd voor de eerste keer De Ronde van Noorderwijk georganiseerd. Geen stoet dit keer, maar wel een loopwedstrijd tussen de 13 wijken. Het werd een jaarlijkse traditie, waarbij er een hele week lang werd gelopen, elke dag op een andere plek in de gemeente. De uitslagen waren te lezen in Het Toergazetteke dat voor elke morgen in alle brievenbussen werd bedeeld.
Ondanks dat er ondertussen enkele wijken zijn afgehaakt, is De Ronde nog steeds erg populair in Noorderwijk. Elk jaar, eind juli of begin augustus, kan iedereen die dat wil, deelnemen. De organisatie is in handen van de Gemeenschapsraad, een vzw die zich inzet voor Noorderwijk door onder andere verschillende activiteiten te organiseren. Zij krijgen hulp van de verschillende wijken, die om de drie jaar actief moeten meewerken aan de organisatie. In ruil krijgen zij de opbrengsten van die editie van de Ronde.
Zoals bij elke wedstrijd, gelden er duidelijke regels. Inschrijven kan bij de wijkverantwoordelijke of ter plekke. De groepen worden opgedeeld per leeftijd en per geslacht. Het is verplicht om in het T-shirt van je eigen wijk te lopen. Er wordt gedurende vijf opeenvolgende dagen gelopen. De finale wordt nog steeds op zondag gelopen, de hoogdag van de Ronde. Dan worden ook de vlaggen van de wijken meegedragen in een stoet, die begeleid wordt door de fanfare en de praalwagen van de presentator. De uitslagen worden online gepubliceerd.
Voor elke deelnemer ligt er een medaille en een nectarine klaar. De winnaar van de 100 m sprint wint de groene trui. De ‘rode lantaarn’, dat is de persoon die alle ritten heeft meegelopen én overal als laatste eindigde, krijgt zeer toepasselijk de rode trui. Maar waar het allemaal om draait, is welke wijk er wint. Het is de wijk met de meeste lopers die deze eer mag opstrijken.
De organisatie tracht de Ronde van Noorderwijk levend te houden door zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Van Toergazetteke tot social media-posts, van zeven naar vijf dagen om de organisatie behapbaar te houden, en van appelsien naar nectarine om afval te verminderen… Er is zelfs een 14de wijk bijgekomen voor Noordewijkenaars die zijn uitgeweken maar toch nog graag deelnemen. De Ronde is nog steeds een groots dorpsfeest dat jong en oud op de been brengt.