KRUISKENSMARKT OP GOEDE VRIJDAG

Elk jaar, op Goede Vrijdag, gaat de Kruiskensmarkt door op Kruiskensberg in Bevel (Nijlen).

Bezoekers genieten er zowel van de gezellige marktsfeer als van de groene omgeving. De markt gaat door van 9.00 uur tot 13.00 uur. Er staan tientallen kraampjes opgesteld en voor de jongste bezoekers is er kinderanimatie voorzien. De organisatie is in handen van het lokaal bestuur Nijlen. Wie wil, kan ook de kapel van Kruiskensberg bezoeken.

De traditie van Kruiskensmarkt gaat terug tot in 1260, toen een zieke herder van de bron op Kruiskensberg dronk en genas. Hij plaatste uit dankbaarheid een houten kruis op de heuvel, dat al gauw veelvuldig bezocht werd door mensen die op zoek waren naar heil en genezing.

De godsvrucht kende hoogtes en laagtes. Onder andere tijdens de oorlogsperioden, was de toeloop naar het bedevaartsoord wat minder. Het houtwerk moest ook af en toe vervangen worden. In 1691 werd de fontein, op de plaats van de bron, vervangen door vijf puttekens ter ere van de vijf wonden van Christus. Eerst waren ze in hout, maar ze werden al gauw met metselwerk omgeven.

Op het einde van de 18de eeuw was de toeloop zodanig groot, vooral op Goede Vrijdag, dat verkopers hun kramen kwamen opslaan. Dit was het echte begin van de bekende Kruiskensmarkt.

In 1861 liet Pastoor Hoskens een kapel van 5 op 7 meter op de heuvel bouwen met een voorportaal dat rust op vier arduinen pilaren. Het gaf een extra stimulans aan het bedevaartgebeuren. Enkele jaren later schonk Jonkheer Florent Le Grelle nog een ijzeren kruis. Deze twee acties zorgden voor een ware heropleving van het bedevaartsoord. In het laatste kwart van de 19de eeuw, liep het bezoekersaantal weer terug totdat mevrouw Berchmans-Van den Brande uit Lier een kruisweg schonk. De veertien staties werden, per twee, in zeven kapelletjes rond de grote kapel gemetst. Uiteraard bracht dit weer een nieuwe volkstoeloop met zich mee.

Het bedevaartsoord kende in de 20ste eeuw goede en minder goede perioden. Tijdens de twee wereldoorlogen nam het bezoekersaantal fel toe. In 1934 werd een bedevaartsvaantje uitgebracht dat het verhaal van de wonderbaarlijke bron vertelt. In 1961 vierde Bevel uitgebreid het 100-jarig bestaan van de kapel en het 700-jarig bestaan van het bedevaartsoord.

In 1998 worden de kapel en omgeving aangeduid als beschermd monument en cultuurhistorisch landschap.

Kruiskensmarkt op Goede Vrijdag blijft tot op vandaag een spirituele en wereldse hoogdag voor jong en oud.