Boogschieten in Baardegem
Boogschieten is een concentratiesport waarbij men pijlen wegschiet met behulp van een boog. Omdat er nu met een katrolboog geschoten wordt, is kracht bij het aantrekken van de boog niet meer nodig. De katrollen laten toe de pees gemakkelijker uit te trekken en uitgetrokken te houden bij het richten. Boog en pijlen worden vandaag opgeborgen in een stevige kunststoffen zak. De metalen pijlenkoker die vroeger gebruikt werd, verhuisde naar het museum.
Maar nog steeds wordt er geschoten! Baardegem kent een rijke geschiedenis van boogschieten. Maar sinds de jaren 1960, kan je voor schieten naar een liggende wip enkel nog terecht in de polyvalente zaal Ons Huis. Die beschikt over de nodige infrastructuur en een complete set attributen voor de organisatie van een schieting.
In zaal Ons Huis in Rampelberg (Baardegem-Aalst) komen zo, elke derde vrijdag van een willekeurige maand, twintig schutters samen. We zijn een groep van allemaal mannen en nemen deel aan de maandelijkse schieting van de plaatselijke handbooggilde De Vrijdagschutters. Het gaat er gemoedelijk aan toe, de zaaluitbaters voeren koffie, soep, pintjes, en ook al eens iets sterkers aan. De naam Vrijdagschutters verklaart het: we schieten op vrijdagnamiddag. We zijn gepensioneerden, die ook op een weekdag tijd hebben om onze hobby uit te oefenen. Er bestaan ook avond- en weekendschietingen voor iedereen.
De schieting vindt plaats van 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur. De schutters nemen om beurt plaats op 17 meter van de wip en proberen een vogeltje te schieten. Die vogeltjes staan vastgepind op een wip: een horizontale ijzeren schietvork. Die is deels met rubber omwikkeld en heeft een puntig uiteinde voor de hoogvogel en een gaffelvormig maaksel voor de twee zijvogels. Op drie, eveneens met rubber omwikkelde, dwarslatten zijn de pinnen bevestigd voor de kleine vogels, ook lattenvogels genoemd. De bovenste lat telt 8 vogels, de middelste lat 10 en de onderste lat 12 vogels. De wip zelf rust op een staketsel. Achter en onderaan de wip hangen rubberen vanglappen. Om de wegspringende pijlen nog beter te onderscheppen is een kooi rond de wip geplaatst.
Vogeltjes zijn blokjes hout of kunststof met dwars erdoorheen een ijzerdraad waaraan een aantal pluimpjes van diverse kleur vastzitten. We willen precies dat blokje eraf schieten waar we naar mikken. Soms pikken we een vogel mee waar we niet naar richtten. Dat telt even goed voor de beloning. Bij de Vrijdagschutters is de beloning geen geld maar een punt. Op het einde van de schieting wordt het klassement opgemaakt en de winnaar van de dag uitgeroepen. Er is ook een jaarklassement. De winnaar mag zich kampioen noemen. Een keer per jaar is er een koningsschieting. Dan staat alleen de hoogvogel op de wip. We proberen hem er om beurten af te schieten. De eerste die daarin slaagt mag zich voor een jaar koning noemen. Wie daar drie jaar na elkaar in slaagt krijgt de titel van keizer.
* Marc is lid van de Vrijdagschutters. In 1935 werd de maatschappij Sint-Jozef gesticht, alias De Jefkes, waarvan enkele de ex-leden, Jaak en Marc De Bie en Jan en Geert De Clerck, nog bij de Vrijdagschutters actief zijn.