Sacramentsprocessie Veldwezelt

Elk jaar gaat in Veldwezelt de sacramentsprocessie uit, twee weken na Pinksteren, d.w.z. drie dagen na Sacramentsdag, een wandeling van ongeveer drie km door het dorp. Medewerking wordt verleend door de Koninklijke Fanfare Sint-Lambertus en het zangkoor "De Oosterster". 

Het voormalige klooster van de zusters van barmhartigheid, dat nu dienst doet als administratief hoofdgebouw, herbergt op de zolder de gehele kledingcollectie voor het uitbeelden van de verschillende groepen. De parochiale werkgroep heeft weer alles netjes in gereedheid gebracht in samenwerking met de schoolgaande jeugd en ook met een aantal oudere sympathisanten die de ommegang meemaken en/of meedragen, zoals vaandels en Mariabeeld op de schouders.

Er zijn meerdere groepen die mee opstappen: schoolkinderen (onder meer de eerste communicanten en vormelingen), misdienaars, apostelgroep, Bernadettegroep rond O. L. Vrouw van Lourdes, vereniging van oud-strijders, groep die het Onze Vader uitbeeldt, de kerkraad,...

Straten worden versierd met vlaggen, wimpels, zandtapijten, een triomfboog... In de Lindestraat is bijvoorbeeld door een vrijwilligersgroep een waarheidsgetrouwe Lourdesgrot gebouwd. 

Onderweg wordt halt gehouden aan vier rustaltaren. Daar wordt gezongen, gebeden en de zegen gegeven met het Allerheiligste. Aan de kapel in de Omstraat worden de woorden “waarachtig mens, waarachtige God” meerdere keren uitgesproken en werd Gregoriaans gezongen. Als het belletje rinkelt, gaan de deelnemers even op de knieën met een neergebogen hoofd. De processie eindigt met een indrukwekkende slotapotheose in de kerk. Deze processie wordt ook gedragen door een hele schare medewerkers achter de schermen. Alle dorpelingen willen deze mooie traditie in ere houden.

*Tekst van Rita Geerinck en Luc Jans

Het baldakijn waaronder de priester of diaken de monstrans met het Allerheiligste draagt, geflankeerd door leden van de apostelgroep van de Lindekapel en gevolgd door leden van het gemeentebestuur, de kerkraad en het biddende volk. | © Giel Buntinx