Scheepsmodellen bouwen

Scheepsmodellen bouwen en in flessen inbrengen is een techniek die al meer dan 100 jaar bestaat. Het scheepsmodel wordt op schaal nagebouwd en volledig opgetuigd: geschilderd, voorzien van masten en zeilen, touwen en alle toebehoren zoals het oorspronkelijke model. Vervolgens wordt het afgewerkte schaalmodel in de fles ingebracht.

De eerste modellen werden reeds vervaardigd op het eind van de negentiende eeuw door vissers en zeelui. Zij beoefenden deze techniek in hun vrije tijd als ze terug thuis waren na een zeereis. Ook wanneer ze niet meer actief in de zeevisserij werkten, bleven vissers op rust deze techniek verder beoefenen. Het oudst gekende scheepsmodel in een fles dateert van 1784 en is nog te zien in een museum in Duitsland.

Sinds de achteruitgang van de zeevisserij en het aantal vissers, gaat ook de tot dan toe steeds voortgezette traditie, meer en meer verloren. Gelukkig zijn er vandaag enkele mensen, in Brugge en Oostende, die voeling met de zee en de visserij hebben en deze techniek als hobby nieuw leven in blazen. Zij hopen dat volgende generaties deze techniek verder zullen beoefenen en zo de toekomst ervan kunnen verzekeren.