Survakari

Сурвакари Сурва, сурва година, весела година!

Голям клас на нива, червена ябълка в градина, жълт мамул на леса, голям грозд на лоза, пълна къща с деца, пълни обори със стока, пълна кесия с пара. Живо, здраво догодина, догодина, до амина!

Op de Bulgaarse volkskalender staat Nieuwjaar bekend als Survaki, teruggaand op het aloude nieuwjaarsfeest of survakane. Tijdens dit feest trokken survakari, jongens van 10 tot 14 jaar oud, bij dageraad rond de huizen van het dorp. Elke jongen had een "survachka" bij, een twijg van het gele kornoelje die hij eigenhandig had versierd met popcorn, gedroogd fruit, pikante pepertjes, okkernoten, gekleurde of enkel rode wol, kleine broodjes of koekjes. Men schreef magische krachten  toe aan de voorwerpen die de survachka tooiden: ze moesten de wensen voor persoonlijk geluk, gezondheid en vruchtbaarheid in het nieuwe jaar tot vervulling brengen.

De survakari brachten bezoek aan elk huis uit het dorp, gaven klopjes op de rug van de dorpelingen en spraken de volgende zegenwens uit: "Surva, surva jaar, een vrolijk jaar, een grote tarweaar op het veld, een rode appel in de boom, een gele maïs op de rank, een zware tros op de wijnstok, het huis vol kinderen, de stal vol vee, de beurs vol geld, gezond en wel tot volgend jaar, tot volgend jaar, amen!"

De levenskrachtige kornoelje, de eerste bloeier van het jaar, werd geacht leven en gezondheid te brengen – dat is misschien ook de reden waarom de survakari het hardst kloppen op de rug van bejaarden.