Wagens lassen of bloemen steken? Kinderspel bij de bloemencorso’s !

Kinderen en jongeren worden van kleinsaf betrokken én serieus genomen bij het bouwen van de bloemencorso’s. Ze hebben hun eigen stoet, wagens en een onafhankelijke kinderjury.

De bloemencorso’s van Loenhout, Sint-Gillis-bij-Dendermonde, Wommelgem, Ternat en Blankenberge en hebben elk hun eigen manier om jongeren aan te trekken.

In Loenhout en Sint-Gillis-bij-Dendermonde groeien kinderen op met de corso en leren ze van kleins af wagens bouwen. In Wommelgem is de bloemenstoet enkel voor kinderen en worden er extra inspanningen geleverd om voldoende wagenbouwers te vinden. Daarbij ligt de focus op jonge gezinnen met kinderen tussen 5 en 14 jaar. Ook via jeugdbewegingen of grabbelpasactiviteiten worden jongeren aangetrokken tot de bloemenstoeten, zoals in Ternat. Blankenberge werkt dan weer met een kinderjury die een heuse geldsom mag uitdelen. En onderling delen ze hun succesvolle activiteiten zo dat je ze bij elkaar weer terugvindt.

Het recept?

• Kinderen en jongeren een belangrijke zelfstandige taak geven, zoals het jureren van wagens of figureren in de stoet.
  • Jongeren serieus nemen en hen een eigen -evenwaardig- onderdeel van de praktijk laten invullen.
  • Ervaren wagenbouwers inzetten om jongeren op te leiden, bijvoorbeeld met lasatelier voor 12 tot 16-jarigen.
  • Jonge wagenbouwers laten meebouwen aan wagens uit een voorafgaande stoet, als oefening voor hun eigen werk.