Bloemencorso's in Vlaanderen
Bloemenstoeten komen in de hele wereld voor en zijn heel divers. Er zijn grote verschillen in thema’s, bloemen, technieken, de grootte en het aantal wagens in de stoet. Ook de bestaansreden verschilt van corso tot corso.
De traditie van bloemencorso’s leeft nog sterk in de Lage landen. Vier van de vijf Vlaamse bloemenstoeten vinden plaats in augustus of september, met name Blankenberge, Sint-Gillis-Bij-Dendermonde, Loenhout en Wommelgem. Zij gebruiken dahlia’s omdat deze bloemen dan op hun best zijn. De corso van Ternat gaat uit in het voorjaar en maakt om die reden gebruik van snijbloemen. Honderden vrijwilligers, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen bereiden de optocht maandenlang voor: het aanplanten van de bloemen, het ontwerpen en maken van de wagens, het steken van de bloemen, het organiseren van de stoet … Dit gemeenschapsversterkend proces is de ware kracht achter de corso’s met de stoet als kers op de taart.
Overdracht en uitwisseling van kennis is essentieel voor het voortbestaan van de corso’s. Corsobouwers en organisatoren geven hun kennis en expertise over het ontwerpen en bouwen van de wagens, het organiseren van de stoet en het kweken en steken van de bloemen door van generatie op generatie. Deze uitwisseling gaat zelfs over de landsgrenzen heen. Het Vlaams netwerk van bloemencorso’s kent een samenwerking met het bloemencorso van Zundert, en bij uitbreiding met de 20 corso’s die Nederland nog telt.