Bruggelingen vinden troost in koffiekopjes

26 oktober 2022

Zondag 23 oktober decoreerden 18 mensen samen met Karen Wuytens, winnaar van de BKRK-award #SMAAK, een koffiekopje, als cadeau en gebaar om te geven aan iemand in rouw. De workshop maakte deel uit van Koffiestories: Koffie en connectiviteit, een dag rond koffie, warmte, verbinding en verwerkingsprocessen.

Rouwen heeft aan zichtbaarheid verloren. In het verleden gaf je met zwarte kledij of een rouwband aan dat je afscheid hebt moeten nemen. Ook het gebruiken van speciaal rouwservies, is een traditie die nog weinigen van ons kennen. Levende tradities, immaterieel erfgoed, zorgen nochtans voor meer verbinding en creëren ruimte voor gesprek.

Er hangt vaak een taboesfeer rond het spreken over verlies. Men is bang iets fout te zeggen, de achterblijver verdriet te doen. Terwijl je, wanneer alles achter de rug is en de eenzaamheid je overvalt, soms zoveel nood hebt aan gesprek,’ vertelt Karen Wuytens.

De ontwerpster, onderzoekster en docente aan PXL-MAD School of Arts in Hasselt weet waarover ze spreekt. Na haar eigen ervaring rond verlies creëerde ze de ‘Conversation Cups’, ism. Studio Pieter Stockmans. De handgemaakte porseleinen tassen zijn een geschenk om een dierbare te tonen dat je er voor hen bent. Hiermee haakt ze weer aan bij de traditie om te verbinden en om met een tasje koffie in de hand, wie het nodig heeft, op verhaal te laten komen.

De deelnemers aan haar workshop in de Heilige Magdalenakerk in Brugge volgden haar voorbeeld en versierden hun eigen kopje om op hun beurt cadeau te geven aan een dierbare, geconfronteerd met verlies. Een traditie om verder te zetten?

Koffie en connectiviteit

Nog andere praktijken brachten troost en warmte die mooie zondagmiddag in Brugge. Een 80-tal bezoekers nam deel aan de andere activiteiten en kwam op verhaal.

Bosbaden is zo’n andere traditie uit Japan die ingang vindt in ons land. Met Heidi Rau waren de deelnemers op het juiste adres om in uitzonderlijk goed weer connectie te maken met de natuur en met zichzelf.

Meer koffie en connectie bracht Limburgs theatermaakster Ine Ubben ons in haar participatieve voorstelling ‘thuis/home/domov’. Terwijl de mokkapot pruttelde, dachten 50 deelnemers na over de vraag: ‘Met wie zou jij nog eens koffie willen drinken?’ … Stilte … ‘met mijn moeder’ …

Meer afscheid bracht Lieve De Meyer. Met een intieme, luchtige voorstelling nam zij ons mee in de wondere wereld van haar publicatie, ‘voorbij is voorbij’ waarbij de dood en de waarheid discussiëren over wanneer het tijd is om … te gaan, terwijl de koning via allerlei smoesjes op de vlucht slaat.

Koffie en Connectiviteit is een activiteit i.s.m. YOT, FIKA-huis en Werkplaats immaterieel erfgoed.
Wie graag meer leert over (gebruiken rond) koffie kan nog tot 6 november expo Koffiestories bezoeken.

koffiekopjes beschilderen tijdens koffie en connectiviteit | © Karen Wuytens