Fotowedstrijd Wiki Loves Living Heritage
26 juni 2023De internationale campagne “Wiki Loves Living Heritage” nodigt uit om immaterieel erfgoed overal ter wereld in tekst en beeld vast te leggen en te delen via wikimedia platforms.
Aanleiding hiervoor is dat 2023 een feestjaar is: we vieren de 20ste verjaardag van de UNESCO 2003 Conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed.
Ook voor Vlaanderen zetten we in 2023 een project ‘Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen’ op met verschillende acties.
> lees hier méér over de verschillende wiki acties in 2023.
Eén van de grootste acties is de Wiki Loves Living Heritage fotocampagne en -wedstrijd die vanaf 1 juli loopt. Lees er hier alles over!
FOTOCAMPAGNE & WEDSTRIJD
Loopt van 1 juli t.e.m. 31 oktober
De Belgische fotocampagne Wiki Loves Living Heritage van 2023 wil volop aandacht geven aan immaterieel erfgoed. Het is een oproep om foto’s te maken, verzamelen en delen op wikimedia.
Doe méé en maak dit levende erfgoed méér en beter online zichtbaar!
HOE KAN JE DEELNEMEN?
Iedereen kan deelnemen aan Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen! Het enige wat je nodig hebt is je nieuwsgierige blik voor culturen en tradities en verder een camera of een mobiele telefoon om foto's te maken.
Trek naar verschillende plekken en activiteiten in Vlaanderen waar immaterieel-erfgoedpraktijken beleefd worden: denk bijvoorbeeld ateliers van ambachtsmensen, stoeten en lokale feesten, traditionele sporten of spelen zoals krulbol of petanque, dansen en muziektradities, circus, kermis, en vele andere … .
Maak foto's van de tradities, activiteiten en mensen die deze erfgoedpraktijken tot leven brengen. Of misschien heb je nog wel prachtige foto’s van vroeger? Het kan allemaal!
Inspiratie gezocht wat immaterieel erfgoed allemaal is en kan zijn? Neem een kijkje op https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen.
PRIJS FOTOWEDSTRIJD
Door deel te nemen aan de fotocampagne, neem je deel aan de algemene fotowedstrijd van Wiki Loves Heritage 2023 (Wikimedia Belgium) als aan de speciale Wiki Loves Living Heritage wedstrijd voor dit UNESCO feestjaar met een prijs van de Vlaamse Uneseco Commissie en Werkplaats immaterieel erfgoed i.s.m. Wikimedia Belgium.
Met éénzelfde foto kun je dus twee keer winnen!
In de categorie Immaterieel erfgoed maak je kans op een geldprijs ter waarde van 500 euro of een bijzondere immaterieel erfgoed-ervaring op maat van de winnaar, ter waarde van. 500 euro. De winnaar krijgt de keuze.
In de algemene categorie ‘Wiki Loves Heritage’ winnen plaats 1 tot 5, respectievelijk 500 tot 100 euro.
Ben je van de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei? Dan maak je kans op nog een extra prijs. Ook ZENDER organiseert een wedstrijd: Wiki Loves Pajot Zenne. De tien beste foto’s worden in het najaar tentoongesteld en krijgen naast een prijs ook een plekje in het herst/winternummer van het streekmagine PenZine.
CRITERIA
Een jury beoordeelt alle ingestuurde foto’s op enkele criteria:
- Beeldkwaliteit
- Creativiteit die aan de dag gelegd is bij het maken van het beeld (bv. kadrering, context , locatie, …)
- Thema en inhoud van de foto en de manier waarop die immaterieel erfgoed in Vlaanderen verbeeldt
TIP: Deel ook je foto’s op sociale media met de #immaterieelerfgoed en #LivingHeritage #Wikiloveslivingheritage tag.
Voorbeeldfoto’s:
COPYRIGHTS: Werkplaats immaterieel erfgoed, Femke den Hollander i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed, Ann Dujardin
STAPPENPLAN FOTO UPLOADEN
Volg onderstaande handleiding.
Lukt dit niet? Geen probleem! Je kan ook deelnemen aan de gezamenlijke online uploadsessie van 12 september 2023 om 20u waarbij we je stapje voor stapje helpen om samen het proces van het inzenden van de wedstrijdfoto te doorlopen.
Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar sofie@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be.
Stap voor stap je foto uploaden
- Heb je nog geen wikipedia-account, dan zul je eerst een account moeten aanmaken via het registratieformulier van wikipedia.
- Klik hier om je foto te uploaden. Hou ondertussen deze handleiding dichtbij.
- Lees goed de richtlijnen en zorg dat jouw foto geüpload mag worden. Klik daarna op ‘Volgende’.
- Uploaden: Selecteer of sleep de gewenste foto en klik daarna op “Doorgaan”.
- Rechten vrijgeven. Duid de optie “Dit bestand is mijn eigen werk” aan en vul je gebruikersnaam in. Klik op “Volgende”.
De Creative Commons licentie betekent dat iedereen de foto mag gebruiken (ook commercieel) mits het vermelden van de auteursnaam en de foto ter beschikking stelt onder dezelfde licentie. Meer uitleg over de Creative Commons licentie kun je hier lezen. - Beschrijven:
- Afbeeldingstitel: kies een goede beschrijvende titel. Zo wordt de foto sneller gevonden en gemakkelijker gebruikt in wikipedia-artikels.
- Beschrijving: Kies ook hier een korte maar treffende beschrijving. Hoe meer talen je toevoegt, hoe gemakkelijker de foto gevonden wordt.
- Datum: Wiki Commons voegt automatisch het tijdstip van de upload toe, maar je kan dit eventueel zelf aanpassen.
- Categorieën: hier is het belangrijk om de juiste categorieën toe te voegen zodat je inzending kan deelnemen aan de wedstrijd. Typ “Wiki Loves Living Heritage in Belgium” in en selecteer de optie. Duw op enter. Typ daarna “Intangible cultural heritage of humanity of Belgium”. Verschijnt een van de categorieën in het rood, moet je opnieuw proberen.
- Als je praktijk al een wikidata-nummer heeft, kun je hier de ID (het Q-nummer) toevoegen.
- Bij country of participation mag Belgium staan.
- Eveneens erg belangrijk om bij de “permission” de juiste toestemming aan te duiden. Kies voor “Consent for sharing this media has been obtained from both individuals depicted in it and the communities whose heritage it represents.”
- Je kan ervoor kiezen om meer informatie zoals locatie op te nemen.
- Klik op “Publiceer bestanden” om de afbeelding te verzenden.
- Afbeeldingstitel: kies een goede beschrijvende titel. Zo wordt de foto sneller gevonden en gemakkelijker gebruikt in wikipedia-artikels.
- Klaar! De afbeelding is nu geüpload naar Wiki Commons en maakt deel uit van de fotowedstrijd.
AFBEELDINGEN TOEVOEGEN AAN WIKI-ARTIKEL
Wil je te weten hoe je de geüploade afbeelding kunt toevoegen in een Wikipedia-artikel, dan kun je via onderstaande links meer te weten komen.
- Schrijven voor Wikipedia (ZENDER 2020, Hilke Arijs): bekijk de YouTube-video.
- Via het kennisplatform van Wikimedia
Hou onze communicatie in de gaten. In het najaar voorzien we enkele initiaties voor wikipedia.
> Schrijf je in op onze nieuwsbrief https://immaterieelerfgoed.be/nl/nieuwsbrief
NOOT
Alle richtlijnen van Wikimedia Commons zijn van toepassing op de wedstrijdfoto's. Foto's moeten tot het publieke domein behoren of een licentie hebben onder vrije en open-source licenties, zoals Creative Commons-licenties. Het gebruik ervan mag niet op een andere manier worden beperkt, bijvoorbeeld door een watermerk. De inhoud op de foto mag ook niet onderhevig zijn aan auteursrecht, maar een auteursrechtelijk beschermd werk mag wel voorkomen in een klein of onbeduidend deel van de afbeelding. Foto's van lage technische kwaliteit worden verwijderd. Lees meer over de praktijken van Wikimedia Commons.
Wiki Loves Living Heritage zet zich in voor een ethische praktijk rond de foto's uit de wedstrijd. Dit omvat de toestemming van de mensen en erfgoedgemeenschappen die op de foto's zijn afgebeeld, zelfs als hun intellectuele eigendom niet door het auteursrecht wordt beschermd. Verspreiding van sacrale of geheime thema’s zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Raadpleeg onze richtlijnen voor meer informatie over best practices voor het ethisch delen van foto's.
Over het gebruik van de foto's
Alle foto's of video's die tijdens de wedstrijd worden ingezonden, worden opgeslagen op Wikimedia Commons, waar ze na de wedstrijd publiek toegankelijk blijven. De foto's hebben een licentie onder de open Creative Commons BY-SA 4.0-licentie, die anderen toestaat de foto's te delen en aan te passen, zolang ze de maker naamsvermelding geven en afgeleide werken onder dezelfde licentie vrijgeven. De maker behoudt het auteursrecht van zijn foto's of video's en kan deze blijven gebruiken.
Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen wordt gerealiseerd vanuit samenwerking tussen wordt samen georganiseerd door Wikimedia Belgium, Werkplaats immaterieel erfgoed, de Vlaamse Unesco Commissie en het Departement voor cultuur, jeugd en media, en samen met vele anderen.