Eid Khidir nebi-Khidir iylas (Het feest van de liefde)

Eid Khidir nebi-Khidir iylas

Elk jaar op 20 of 21 februari, een maand voor de lente begint, vieren Yezidis, Eid Khidir nebi-Khidir iylas, het feest der liefde.

Vasten

Voor het feest vasten Yezidis gedurende drie dagen. Bij zonsondergang verbreken ze de vasten. Tot middernacht blijven ze wakker om te eten en te bidden. Mensen bakken Pogin (zoete koekjes) voor kinderen. Tijdens de vastendagen worden geen dieren geslacht en wordt er geen vlees gegeten. Een deel van het eten geven ze weg om de overledenen te herdenken.

Op de derde dag van de vastenperiode komt de familie bij elkaar. Ongehuwde meisjes bakken Totk (zoute koekjes). Jonge mensen eten de helft ervan en zetten de andere helft onder hun kussentje in de hoop dat ze ’s nachts gaan dromen over hun toekomstige partner.

Als ze dromen hebben, gaan ze de dag erna op een hoge plek staan met de rest van de Totka-Sur (zoute koekjes) in de hand. De kant vanwaar de vogels komen om de koekjes te pikken, vandaar zal de toekomstige partner komen.

Ze geloven dat de heiligen Khidir nebi en Khidir iyaas op de derde dag van de vastenperiode overal naartoe gaan. Daarom zetten ze op die dag de deuren open. Tarwebloem wordt op de grond gestrooid. Ze geloven dat de kans bestaat dat deze heiligen hun huis binnen zullen komen. Als dat gebeurt zal dit huis veel geluk krijgen.

De feestdag

Na de derde dag komt de feestdag met eten, drinken en muziek. Het oudste familielid (vader) opent het feest met het brengen van een toast* op beide heiligen. Na de toast start het feest met dans en muziek.

Hier in België komen mensen samen op een plaats, zoals een feestzaal, om te vieren. In het thuisland bezoeken mensen elkaar thuis en wensen elkaar een gelukkige Eid Khidir nebi- Khidir iylas.

*Volgens een Yezidische mythe moesten Khidir nebi & Khidir iylas het heilige water brengen voor de zieke Alexander de grote. Onderweg naar Alexander werden ze moe en vielen ze in slaap. Een kraai prikte in de waterreserve en zo vloeide veel water weg. Ze werden wakker, dronken de rest van het water en vlogen naar de hemel.

Khidi nebi is de beschermengel van de liefde en Khidir eylas is de beschermengel van de zieke mensen, reizigers, en mensen in nood.