Sacochen werpen in Alken
Sacochen werpen in Alken: een gooi naar traditie
In hartje Alken leeft een bijzondere traditie die de lokale gemeenschap samenbrengt: het sacochen werpen. Deze traditie is gestart in 2009 en hoort bij de jaarlijkse Vlaamse kermis in Alken; ze heeft zich stevig genesteld in het hart van de Alkenaar.
Het begin
Het sacochen werpen begon in Alken toen Philippe, leraar aan de vrije basisschool Sint-Joris, geïnspireerd raakte door een artikeltje over sacochen werpen in een krant. In 2009 nam hij het initiatief om deze activiteit te introduceren als onderdeel van de jaarlijkse Vlaamse kermis.
Sacochen werpen is origineel, laagdrempelig, geschikt voor jong en oud, en vooral: heel gezellig. Het moet al heel slecht weer zijn voor het sacochen werpen een jaartje overgeslagen wordt. De school heeft een veertigtal handtassen in voorraad, in alle maten en kleuren.
Spelregels en techniek
De regels van het sacochen werpen zijn heel eenvoudig. Deelnemers kiezen een sacoche, gaan achter een lijn staan en gooien om de beurt zo ver mogelijk. Eerst gooien de dames, dan de mannen. Elke groep telt een twintigtal deelnemers. Het parcours is ongeveer 35 meter lang en de handtas moet binnen het terrein blijven.
De techniek van het werpen varieert, afhankelijk van het type handtas en de voorkeursstijl van de werper. Bovenhands of onderhands, slingerbeweging, met een lus in de lucht of als een pijl uit de boog: alles is mogelijk. Er zijn twee rondes. De deelnemers mogen niet dezelfde sacoche in de tweede ronde gebruiken. Na elke ronde worden de afstanden gemeten en worden de posities van de sacochen genoteerd. Met stokken worden de posities van de drie verst gegooide handtassen gemarkeerd. Op het parcours liggen ook blauwe schelpvormige bakken. Wie daarin een handtas kegelt, wint een flesje cava. Uiteraard mogen de verste werpers ook op een lekker prijsje rekenen.
Voor sfeer en gezelligheid: een dikke 10
De activiteit kan elk jaar op veel belangstelling rekenen, zowel van lokale inwoners, voornamelijk ouders en familie van de leerlingen, maar ook oud-studenten en sympathisanten komen langs. De sfeer en het gezellig samenzijn staan centraal tijdens het evenement. Deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers, waaronder (oud-)leerkrachten en partners genieten met volle teugen. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de presentator. Met veel animo leidt meester Philippe het geheel in goede banen. Uitspraken als: 'Dames, vandaag is het niet de bedoeling om met geld te smijten, maar met sacochen', dragen bij aan de amusementsfactor. Er zijn deelnemers die elk jaar van de partij zijn, omdat ze het zo leuk vinden.
Traditie
Eén ding is zeker: Alken houdt van traditie. De Vlaamse kermis, die jaarlijks tijdens het laatste weekend van september doorgaat, heeft al meer dan 74 edities op zijn teller. Een mosselfestijn op zaterdag en het kampioenschap sacochen werpen op zondag, met tussendoor heel veel kinderspelletjes en livemuziek vormen elk jaar de rode draad van het feestweekend. Ondanks dat de Vlaamse kermis in Alken samenvalt met Hasselt kermis, tref je de Alkenaar op dat moment niet in Hasselt, maar wel in Alken. De Vlaamse kermis wordt mee mogelijk gemaakt door de inzet van vele helpers en vrijwilligers. Elk jaar in oktober organiseren we een dankfeestje voor iedereen die voor en achter de schermen de handen uit de mouwen stak.
De toekomst
Het is meer dan een spel en meer dan een kampioenschap. Het brengt mensen op de been en bijeen. Er wordt genoten en gelachen. Als organisatoren, hopen we dat het toekomstige generaties blijft inspireren.
*Gebaseerd op de originele tekst en interview door Anneleen Stollman met Philippe Billen, Guy Raets van de basisschool Sint-Joris in Alken en Eric Buntinx, voorzitter van het feestcomité.
*Deze inzending kadert binnen het project Beleving. 100 levende gebruiken en tradities in Limburg. Een initiatief van het Limburgs Volkskundig Genootschap, in samenwerking met Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, Ecru, Werkplaats immaterieel erfgoed, Openluchtmuseum Bokrijk, Heemkring Vaart, Haspengouw. TV vzw, Academie voor Streekgebonden Gastronomie en AVANSA-Limburg.