Botanisch tekenen

Botanisch tekenen is een ambacht dat zich toespitst op de realistische weergave van de flora. Zij heeft eeuwenlang in dienst gestaan van de wetenschap. Ook in België heeft men een steentje bijgedragen aan deze kunstige wetenschap: het Kruydenboek van Dodoens(16de eeuw), Joris Hoefnagel(16de-17de eeuw) en Pierre Joseph Redouté (18de- 19de eeuw).

Met de opkomst van de fotografie kreeg ze een geduchte concurrent, maar desondanks heeft ze stand gehouden: er zijn nog altijd botanische illustratoren in plantentuinen, verenigingen van botanische kunstenaars (vooral in het buitenland) en botanische prenten inspireren designers nog elke dag. Tegenwoordig zetten veel botanische tekenaars zich in voor bewustmaking van natuurbehoud en natuurerfgoed bij het grote publiek.

Botanisch tekenen is een ambacht waar kunst, wetenschap en sociaal engagement harmonieus in elkaar overvloeien.