Burlesque

De sensuele dansstijl kenmerkt zich door een vleugje show, striptease en humor. Burlesque viert sensualiteit, los van gender, leeftijd of gewicht. Zelfexpressie en plezier staan centraal.

In mijn lessen burlesque merk ik dat dames zich inschrijven om plezier te hebben en hun zelfvertrouwen te vergroten. Andere redenen die ik veel hoor zijn: het lichaam leren omarmen, zich vrouwelijker voelen en de schaamte rond de eigen sensualiteit doorbreken. Burlesque dansen is empowering and fun!

De Engelse danseres Lydia Thompson (1838-1908) wilde met haar burlesque shows ook politieke kwesties aankaarten en vrouwen aanmoedigen om meer van zich te laten horen. Na haar volgden nog veel anderen zoals danseres Josephine Baker en actrice Mae West. Deze laatste moest 10 dagen in de gevangenis doorbrengen na het uitbrengen van haar eerste show ‘Sex’ in 1926. Haar volgende show ‘The Drag’ ging over homoseksualiteit.

Met korset?
Burlesque kent tal van genres. Dames die van ‘classic burlesque’ houden, dragen vaak een korset, maar ook als jij van een totaal andere look houdt, is dat helemaal ok. Onder de noemer ‘neo burlesque’ kunnen danseressen volledig hun eigen invulling geven aan burlesque en zijn er verschillende stijlen/stromingen ontstaan: van ‘nerdlesque’ tot ‘polesque’ en ‘gorelesque’.

In Europa was een burlesque show vroeger enkel gekend als theatraal stuk of parodie met humor, (zelf)spot en show. Wist je dat het woord burlesque van het Italiaanse woord 'burla' komt, wat 'met een grap' betekent?

Dat veranderde toen Lydia Thompson in de negentiende eeuw, samen met haar burlesque groep The British Blondes naar Amerika trok en een heel andere betekenis aan het woord ‘burlesque’ gaf. Nu kennen we het als een sensuele dansstijl, met striptease elementen en een vleugje humor en show.

Burlesque ontstond in 1880 en kende haar glorietijd tot ongeveer 1960. Daarna kwamen de ‘blotere’ striptease clubs met lapdances op en verdween de sensuele dansstijl naar de achtergrond. Anno nu is burlesque weer helemaal terug. Dit hebben we onder andere te danken aan de film Burlesque (2010) en aan bekende burlesque danseressen zoals Dita Von Teese.

In de woorden van Dita Von Teese: “Burlesque is not about seducing men. It is about embracing womanhood.”

Het is een levensstijl
Als burlesque danseres en lerares is het mijn grote passie om de magie van burlesque te verspreiden via workshops, cursussen en shows. Burlesque ‘stopt’ niet zodra je van het podium stapt. Het verandert de manier waarop je in het leven staat. Het is een levensstijl. Het is een statement. Het is mijn missie om de taboes rond sensualiteit te doorbreken en om vrouwelijkheid te vieren.