Karnemelkstampers

Karnemelkstampers is een zeer oud gerecht dat niet meer bekend is bij de jeugd (mijn generatie), of niet echt meer geapprecieerd wordt. Ik zelf maak en eet dit nog vaak.

Ik zou graag deze vergeten en ongekende traditie willen overbrengen naar mijn leeftijdsgenoten. Daartoe maakte ik een Instagram-account met een variatie aan versies per regio en leeftijd en how-to-make-it filmpjes.

Er bestaan heel wat varianten van dit gerecht. Verschillende regio’s hebben een eigen recept en benaming. Het kan bv. worden gegeten met kaas en ei en heet dan stampikok. Dit is typisch voor West-Vlaanderen en is de versie die ik leerde kennen dankzij mijn grootmoeder. Zij maakt het gerecht nog elke vrijdag. Het kan ook worden gegeten met garnalen en peterselie, deze versie krijgt in Oost-Vlaanderen de naam stutjespap.