Kora spelen
Kora is een traditioneel West-Afrikaans instrument. Het zou in de derde eeuw voor Christus ontstaan zijn in Gambia en Guinee bij het Afrikaanse Mandinka-volk. Kora wordt in West-Afrika vooral gespeeld tijdens doopsels en huwelijken. Volgens sommigen is het de voorloper van de Europese harp. De kora is gemaakt uit ebbenhout, een halve kalebas en koeienvel. De 21 (of 24) snaren bestonden vroeger uit darmen, maar vandaag uit nylon.
Traditioneel werd kora enkel gespeeld door specifieke families voor het koninklijke hof. Vandaag wordt kora door veel meer verschillende mensen gespeeld. Ik wou altijd al artiest worden. Maar als kind kon ik geen kora leren spelen omdat ik niet tot één van de adellijke families behoorde. Jaren later, toen ik niet langer in Senegal woonde, kocht ik een kora. Een vriend leerde me het instrument bespelen. Er waren dan ook geen echte lesgevers, het instrument werd binnen families van generatie op generatie doorgegeven. Vandaag kun je in Senegal wel kora leren spelen, het wordt zelfs aangeleerd aan het conservatorium. Ook in België zijn er verschillende leraars kora.
Kora heeft mij ook geholpen nieuwe mensen te leren kennen toen ik in België aankwam. Ik sprak helemaal geen Nederlands, waardoor ik lessen moest volgen. Samen met de lerares en een andere student brachten we enkele nummers om het einde van het schooljaar te vieren. Dit was de eerste keer dat ik voor publiek kora speelde. Ook vandaag is kora nog altijd een manier om met mensen in contact te komen en te blijven. Zo doe ik nu mee aan een project waarbij we Afrikaanse muziek, flamenco-invloeden en Vlaamse cultuur samenbrengen. Dit is een groot verschil met vroeger, toen enkel traditionele muziek werd gebracht op de kora. Vandaag spelen we alle soorten muziek!