Oud Limburgs Schuttersfeest
Het hijsen van de vlaggen luidt het schuttersfeest officieel in. Hierna volgt een optocht door de stad of het dorp waar het feest plaatsvindt. In deze kleurrijke drie uur durende parade stappen de vaak eeuwenoude schutterijen feestelijk uitgedost in hun uniform, vergezeld door hun trommel- of muziekkorps en vlag. Een jury van 120 leden beoordeelt de deelnemende schutterijen op een veelvoud van aandachtspunten.
Na de optocht is er een groot volksfeest op de feestweide, waar tal van feesttenten opgesteld zijn. Er zijn allerhande beoordelingswedstrijden, o.a. op het vlak van muziek spelen, trommelen, vendelzwaaien en Konings- en Keizerparen.
Het hoogtepunt van de dag is de schietwedstrijd. Elke schutterij zet zijn zes beste schutters in, zij moeten telkens drie houten blokjes van 1cm op 1cm afschieten. Deze blokjes staan in een raamwerk gepind op een 14 meter hoge mast, ook wel ‘boom’ genoemd. Mist een schutter een blokje, dan wordt hij/zij uitgesloten. Het zestal dat niet mist, wint het OLS en is de organisator van het volgende schuttersfeest. Het winnen van de schietwedstrijd is de hoogste schutterseer die een Limburgse schutterij kan verwerven.
In 1876 werd het eerste internationale schuttersfeest georganiseerd. Het eerste Oud Limburgs Schuttersfeest vond 3 decennia later, in 1906, plaats. Dit inter-Limburgs volksfeest is het hoogtepunt van het jaar voor de 160 deelnemende schuttersgilden uit Nederlands en Belgisch Limburg. Schutterijen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen en stonden indertijd borg voor de veiligheid van de lokale bevolking. Doorheen de jaren evolueerden ze meer en meer naar verenigingen die schietwedstrijden onder hun leden organiseren. Zo beoefenen ze verschillende disciplines binnen de schietsport met verschillende wapens, projectielen, doelen en schietposities.
De Oud Limburgse Schuttersfederatie, die samen met de winnende schutterij het feest organiseert, telt 170 schutterijen en gilden als lid. Ongeveer 160 van deze verenigingen, samen rond de 10.000 schutters, nemen deel aan de optocht van het OLS. Het feest gaat altijd door op de eerste zondag van juli en wordt meestal bewonderd door 30 à 40.000 toeschouwers.
Een week voor het grote OLS-feest heeft het ‘Kinjer-OLS’ (Kinder-OLS) plaats, een schuttersfeest voor schoolkinderen.