PANNENKOEKEN BAKKEN MET MARIA-LICHTMIS IN NOORDERWIJK

Op 2 februari is het Maria-Lichtmis. Dan wordt de terugkeer van het licht gevierd: de donkerste dagen zijn voorbij en de lente staat weer voor de deur.

Het is van oudsher een traditie om met Lichtmis pannenkoeken te eten. De kippen leggen terug eieren, er kan weer beslag gemaakt worden. De ronde, goudkleurige pannenkoeken symboliseren de zon.

Vandaag is Lichtmis vooral een christelijk feest. Men herdenkt het zuiveringsoffer van Maria veertig dagen na de geboorte van Christus. Van oorsprong is het echter een Keltisch feest met lente en vruchtbaarheid als centrale thema's. Het steeds sterker wordende licht werd gevierd met grote vreugdevuren. De Ieren vieren dit nog steeds onder de naam 'Saint Brigid's Day'. Met Lichtmis worden traditioneel kaarsen gewijd en kaarsjesprocessiesgehouden voor de mis vandaar de naam.

Lichtmis wordt ook beschouwd als een dag van voorspoed. Zo zou het geluk brengen om met je rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien terwijl je met je linkerhand iets van goud vasthoudt. Wat vaststaat is dat er op die dag, in de meeste Europese landen, al van oudsher pannenkoeken worden gebakken. Vandaar ook het gezegde: "Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm."

Heemkring Notrevic houdt deze mooie traditie graag in stand. Elk jaar bakken de leden pannenkoeken aan het dorpshuis van Noorderwijk. Voor iedereen die langskomt is er een gratis pannenkoek, met koffie of chocomelk. Maar… op is op.

Heemkring Notrevic bakt pannenkoeken met lichtmis | © Heemkring Notrevic