Viering 1 mei in Antwerpen

1 Mei is jaarlijks de dag van de arbeid. Het is de feestdag van de arbeidersbeweging. De dag werd in het leven geroepen in 1890 als strijddag voor de achturen-werkdag. Op deze dag waren er grote demonstraties om deze eis kracht bij te zetten. Sindsdien zijn optochten op de eerste mei een jaarlijkse traditie.

Ook in Antwerpen is dat het geval. Traditioneel vertrekt de optocht in Antwerpen aan de Leopold De Waelplaats aan het museum voor Schone Kunsten. Verschillende organisaties verzamelen hier hun leden en sympathisanten, het betreft vakbonden maar ook politieke partijen zoals SP.A en PVDA. Op de startplaats speechen de leiders van de verschillende bewegingen. Deze speeches zijn altijd politiek geïnspireerd en stellen verschillende eisen ten voordele van arbeiders centraal, in navolging van de originele eis voor een achturen-werkdag. Voor de optocht echt vertrekt wordt ‘de internationale’ nog  collectief gezongen, dit lied is het strijdlied van de socialistische beweging. De optocht zelf trekt door het centrum van Antwerpen, hierbij worden verschillende slogans gescandeerd. Ook het strijdlied ‘bella ciao’ wordt elk jaar gezongen. De aankomst ligt traditioneel op de Grote Markt. Afsluitend wordt opnieuw ‘de internationale’ ten berde gebracht.

Wie niet mee kan wandelen tijdens de optocht, maar toch aanwezig wil zijn kan terecht op de tribunes op de suikerrui, naast de Grote Markt.