vlas slijten
Vlas slijten betekent de vlasstengels met wortel en al uit de grond trekken, het is een vorm van oogsten. Omdat de vlasstengel in zijn geheel waardevol is, wordt er niet gemaaid.
Slijten gebeurt in de zomer, nadat het vlas gebloeid heeft en gerijpt is. Het gebeurde vroeger met de hand. Vanaf de jaren 1920 zijn slijtmachines in gebruik. Vooruitstekende lange vorken lichten het vlas op en rukken het uit de grond. Het werk werd lichter, maar toch bleef het een hele klus, de machines werden toen nog door paarden vooruit getrokken.
Na de oogst dronk men slijtepap en werd er gedanst. Slijtepap is een dikke karnemelkpap met tarwebloem en suiker. Na het harde werk van het slijten kon iedereen wat extra voeding gebruiken. Er bestaan verschillende varianten van dit gebruik, ook verschillende namen. In Normandië houden ze begin juli een levendig 'fête du lin'.
Tegenwoordig bestaan er volautomatische slijtmachines. Ze worden onder meer in België geproduceerd, in de streek van Kortrijk (Beveren-Leie). Daar is nog een grote constructeur overeind gebleven: Depoortere.
De vlasteelt zit in de lift want het levert een ecologisch textiel op: linnen. En een vlasveld in bloei is enig mooi, vergelijkbaar met fruitbomen of kerselaars in bloei.