Voortuinversiering in Meeuwen

Voortuinversieringen, dat kennen ze in Meeuwen. Het gebeurt bij verjaardagen, maar ook na huwelijken, zoals bij de trouw van Dave en Margit.

Terwijl Dave en Margit op de dag van hun huwelijk, van de trouwzaal in Meeuwen naar de feestzaal in Bree reden, bouwden hun vrienden in een mum van tijd een muur van 280 bierbakken vol lege flesjes Cristal Alken rond de woning van het kersverse echtpaar. Hiermee sloten ze het huis volledig af. Dave en Margit hadden al voorzorgen genomen, zodat niemand in hun huis zou binnenraken. Maar dat ze zelf niet meer zouden binnen geraken, hadden ze niet verwacht.

Toen Dave en Margit op hun trouwfeest foto's kregen van de muur, waren ze wel verrast. Gelukkig moesten ze die nacht niet binnen in hun huis, hun camper stond naast de feestzaal, klaar voor de nacht en om op vakantie te vertrekken! Enkel de kleren moesten nog verwisseld worden.

's Anderendaags rond 10 uur zijn ze vol goede moed begonnen aan het afbreken van de muur voor hun huis. Eerst konden ze hun inrijpoort vrijmaken via een V-vormige opening in de muur. Daarna konden ze de muur helemaal afbreken en de bakken vol leeggoed veilig binnen hun afsluiting stapelen, met de hulp van hun drie kinderen. Er was hun namelijk verteld dat er nog geld kon zitten in sommige flesjes! In de late namiddag konden ze dan eindelijk gerust op vakantie vertrekken.

De inspiratie voor de bierbakkenmuur kwam van een gelijkaardige versiering voor een 40-jarige in Meeuwen, een tijdje voordien. Ook in kranten hadden ze al dergelijke muren gezien, maar niet zo groot! Het was ook duidelijk dat het leeggoed van Cristal Alken moest zijn, het lievelingsbier van Dave. Op dit punt hebben de Jupiler-liefhebbers in de club moeten toegeven, maar de discussie over het beste bier blijft leven. Cristal heeft natuurlijk een streep voor want het bier is ontwikkeld in Meeuwen, vooraleer het in productie ging in Alken.

Dave heeft acht voetbalvrienden die vroeger samen gingen sjotten. Hun compagnie, die ontstaan is uit het vroegere voetbalgebeuren, is in de loop der jaren uitgebreid tot een 40-tal, met lieven, vrouwen en kinderen die inmiddels tussen vijf en twintig jaar oud zijn. Deze club heeft het plaatsen van de bierbakkenmuur in alle stilte voorbereid. Met een grote aanhangwagen hebben ze twee paletten lege bierbakken kunnen kopen in een drankenhandel die hen welgezind was: 280 bakken voor een totale leeggoedwaarde van €1260.

Op de trouwdag in juli waren ze allen aanwezig op de trouwceremonie in het gemeentehuis. Nadien hebben ze in een blits tempo de muur gebouwd: alles stond verdekt klaar, en samen met wat vrienden van de jongere generatie is de muur gebouwd in een goed half uur. Het was warm die dag (25°C) en dus hadden de mannen witte reserve feesthemden bij om nadien snel en proper naar de feestzaal te rijden, waar ze niet zo veel te laat aankwamen en moeite hadden om hun plezier te verbergen.

Gedurende het trouwfeest kregen Dave en Margit een bord met afbeeldingen van een tennisveld en een atletiekpiste (hun hobby’s), afgezoomd met geldstukken van twee euro. Alles bijeen een mager trouwcadeau. Maar toen kwamen de foto’s van de bierbakken muur tevoorschijn en wisten ze dat de vriendenclub meer geld had verzameld voor het trouwcadeau. De rest van het geld zat dus na de aankoop van de bierbakken zat ergens in bierflesjes. Na de huwelijksreis hebben Dave en Margit samen met ouders en kinderen een halve dag gespendeerd om alle 6720 lege flesjes na te kijken, en er soms een briefje van vijf euro uit te vissen. Dat was een zwaar onderbetaalde karwei, tot groot plezier van de vriendengroep.

Voor de duidelijkheid werd de tekst just marriedop de muur aangebracht, zo waren de buren ook mee. Iedereen vond het ludiek, het werd een vrolijk gespreksonderwerp in de buurt. Nog vele maanden hoorden ze mensen zeggen: 'Dat zijn die van de bierbakken' of kregen ze de vraag: 'Waren de bakken vol, komen we dan ene drinken?'

Margit en Dave vonden het wel plezant ondanks de ongemakken. Ze waren alvast tevreden dat de bende niet in hun huis is binnengedrongen… En over de financiële opbrengst, ee hebben 110 bakken kunnen verkopen aan een andere club die deze traditie ook wilde gebruiken. De rest van de bakken mochten ze mooi gestapeld plaatsen bij een café in de buurt, waar de drankenhandelaar het leeggoed weer meenam en terugbetaalde.

De traditie wil dat een voortuinversiering een after-party verdient. Dave en Margit voorzien alvast een tuinfeest met volle bakken Cristal op hun de eerste huwelijksverjaardag. Dan zullen ze samen met de bende de goede herinneringen aan de stunt vieren, met de foto’s en filmpjes van het evenement.

*Gebaseerd op een gesprek door Luk I. met  Dave S. en Margit J. op (11 nov 2023).