Zeezegening Wenduine

Traditioneel wordt, als eerste aan de kust, de zee gezegend in Wenduine op Pinkstermaandag. Een traditie die al meer dan 200 jaar standhoudt.

Centraal in dit gebeuren staat de evocatie van de legende van het Heilig Kruis. Volgens eeuwenoud gebruik wordt in de H. Sacrementsprocessie het miraculeus kruis door vissers uit Blankenberge meegedragen. Lange tijd nadat de stormvloed het Oud-Wenduine had overspoeld, haalden Blankenbergse vissers een groot kruis op uit zee. Ze brachten het naar het strand. Toen ze de volgende ochtend terugkwamen, was het kruis verdwenen. Enkele weken later haalden ze op dezelfde plek het kruis opnieuw op. Ze begrepen dat op deze plaats de kerk van Oud-Wenduine had gestaan. In een feestelijke stoet brachten ze het kruis naar de nieuwe kerk.
Tijdens een plechtigheid op het strand wordt deze legende jaarlijks uitgebeeld in een samenspel van folklore, dans, muziek en poëzie. Het gebeuren wordt afgesloten met de zeezegening.

De evocatie van de legende start om 11u op het strand t.h.v. de Rotonde. Vooraf gaat in de H.-Kruisverheffingskerk om 9u30 een misviering door. Na de zeezegening, waaraan ook replica van oude vissersboten deelnemen, wordt het Heilige Kruis in een triomfantelijke processie overgebracht naar de kerk.

In de namiddag wordt aan de Rotonde de vers gevangen vis gebakken en gratis uitgedeeld in aanwezigheid van het Shantykoor Blankenberge.