Feestjaar 20 Jaar Unesco 2003 Conventie: het programma in Vlaanderen

28 april 2023
2023 is een feestjaar! We are #LivingHeritage
We vieren wereldwijd de 20e verjaardag van de UNESCO 2003 Conventie voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed.

Ook hier. Want er is in Vlaanderen in die twintig jaar heel wat in beweging gebracht om dit levende erfgoed te erkennen, te koesteren, toekomst te geven.
En toeval of niet: onze organisatie schoot datzelfde jaar uit de startblokken en timmert al die jaren méé aan de weg.
Daarom dit feestjaar én deze FEEST nieuwsflits!
Want immaterieel erfgoed is mensenwerk. En dat mag ook wel eens extra in de verf en in de bloemetjes gezet worden. Met 20 kaarsjes om de afgelegde weg te vieren, en te borgen voor morgen.

We kijken met volle overgave en energie de volgende 20 jaar tegemoet.

Jorijn Neyrinck
Coördinator Werkplaats immaterieel erfgoed
& vice-voorzitter Vlaamse Unesco Commissie

 

 

Een heel jaar lang vieren we samen immaterieel erfgoed!  

Het programma:

Voor de twintigste verjaardag van de 2003 Conventie lanceert ook UNESCO zelf een verjaardagscampagne en roept iedereen op om méé te doen. Iets wat wij in Vlaanderen voluit gaan doen!

We implementeren de verjaardagshuistijl van UNESCO alvast op deze pagina. Ook op onze social media en in andere communicatie zal je die stijl af en toe zien verschijnen.

Via de sociale media actie #WeAreLivingHeritage wordt dit internationaal gedeeld.

Nieuwsgierig wat er bij UNESCO zelf en elders in de wereld staat te gebeuren?

Volg het hier.

 

Eén van de streefdoelen van UNESCO is om met alle 181 landen samen immaterieel erfgoed meer zichtbaarheid en erkenning te geven. Want dit levende erfgoed zit dan wel overal, het is nog lang niet bij iedereen gekend. Daar willen wij verandering in brengen!

We nemen het feestjaar als aanleiding voor een grote communicatie-actie. In 2023 willen we dat iedereen (of toch bijna) weet wat immaterieel erfgoed is.
Tijdens de zomer zullen campagneposters te zien zijn in heel wat stations overal in Vlaanderen. Maar, dat is niet alles! Ook jij kan meedoen en (gratis) je persoonlijke poster laten maken om jouw immaterieel-erfgoedpraktijk méé in de kijker te zetten! Ga alvast op zoek naar de geknipte foto!!

Bestel nu!

 

Elk jaar wordt op het Afrika Filmfestival  een prijs voor documentaire door de Vlaamse Unesco Commissie uitgereikt. .

Het festival biedt een rijkgevuld programma met films van/over Afrika en zijn diaspora. In het feestjaar 2023 staan de genomineerde films voor de UNESCO prijs in het teken immaterieel erfgoed om de 20ste verjaardag van de UNESCO Conventie voor immaterieel erfgoed te vieren.

Dit is het programma.

Ontdek wie de winnaar is.

 

In Vlaanderen groeit met de jaren ook de groep immaterieel-erfgoedpraktijken met een Unesco-erkenning. Het zijn als het ware ambassadeurs voor het borgen van immaterieel erfgoed in ons land.
Dit feestjaar is een ideale aanleiding om in het licht van de Unesco erkenning samen te komen, ervaringen uit te wisselen, te leren en te bespreken hoe we als netwerk in de toekomst nog méér kunnen doen. Tijdens de Vlaamse UNESCO trefdag op 11 mei wordt dit nieuwe netwerk gelanceerd.

Alle informatie vind je hier. 

De Vlaamse Unesco Commissie presenteert in 2023 een videoreeks met filmmaakster Pien van Grinsven dat elk Vlaams erfgoed met een Unesco-erkenning in focus brengt. Per Unesco-erfgoed werd een lange video en een korte teaser-video gemaakt. De video’s zullen dit jaar her en der opduiken en zijn vrij te gebruiken ter promotie van erfgoed in Vlaanderen met een Unesco-erkenning.

Na 11 mei zijn de video’s terug te vinden op het Unesco-platform

 

De jaarlijkse Leve immaterieel erfgoed! dag vol ontmoeting, inspiratie en informatie voor iedereen met een warm hart voor levend erfgoed staat in 2023 uiteraard ook in het teken van dit feestjaar! Op 3 juni is het verzamelen geblazen. Deze keer zijn we te gast in het GUM – Gents universiteitsmuseum. Met een  programma dat alle zintuigen zal prikkelen met immaterieel erfgoed, dat beloven we! Minister van Cultuur Jambon en de voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie Anne de Paepe komen voor deze gelegenheid immaterieel erfgoed méé in de bloemetjes zetten!

Schrijf snel in en dompel je onder in een zinnenprikkelende dag: zo goed voelt immaterieel erfgoed!

 

Ook Europa viert mee de verjaardag van de UNESCO 2003 Conventie en het immaterieel erfgoed! De European Heritage Days zetten daarom dit jaar ‘living heritage’ als thema centraal in de kijker. 

Elk jaar zet Open Monumentendag  de deuren open van bekend en minder bekend onroerend erfgoed in Vlaanderen om honderdduizenden bezoekers te verwelkomen.
In 2023 komt Open Monumentendag ‘Met hart en ziel’ tot leven: deze editie slaat de brug tussen monumenten en het vele immaterieel erfgoed dat er leeft!


Schrijf alvast 10 september met stip op je kalender!

 

Ook voor dit feestjaar van ‘living heritage’ werd de internationale campagne “Wiki Loves Living Heritage” uitgeroepen. Wiki loves living heritage nodigt uit om immaterieel erfgoed overal ter wereld in tekst en beeld vast te leggen en te delen via wikimedia platforms.  De campagne zal grote zichtbaarheid geven aan immaterieel erfgoed op Inventarissen in alle landen en de UNESCO-Lijsten, maar evengoed ook aan allerlei ander immaterieel erfgoed daarbuiten. 
Foto's, video's en documentatie rond immaterieel erfgoed verzamelen, en ze openlijk en toegankelijk beschikbaar stellen via de Wikimedia Commons kanalen: wikidata, wikimedia, wikipedia ….

Lees binnenkort meer...

 

Het Faro Tijdschrift over Cultureel Erfgoed maakt in het juni-nummer van 2023 de balans op van 20 jaar werken met immaterieel erfgoed sinds de lancering van de UNESCO 2003 Conventie.
Wat betekende deze conventie voor het beleid rond cultureel erfgoed? Welke impact heeft ze gehad op gemeenschappen en de cultureel-erfgoedsector? Welke nieuwe praktijkontwikkelingen zagen, en zien, het licht? En wat brengt de toekomst?

Vanaf eind juni te lezen 

 

Op 17 oktober 2023 vieren we de 20ste verjaar-dag zelf van de Conventie.

Hou de kalender in de gaten!

“... de Unesco 2003 Conventie staat voor de onschatbare rijkdom aan immaterieel erfgoed en culturele diversiteit in onze wereld. Het is een weelde aan kennis, vakmanschap, rituelen en verbinding tussen mensen. De sleutel om dit waardevolle maar ook o zo vluchtige en kwetsbare erfgoed voor de toekomst te borgen ligt in participatie en samenwerking, in netwerken en dialoog: van lokale traditiedragers en NGO’s tot experts en beleidsmakers... Unesco is een ongelofelijk forum om wereldwijde inzet hierrond te mobiliseren!”