Heksenstoet Beselare

In Beselare, ook wel bekend als een heksendorp door de vele heksenlegendes, vindt om de twee jaar tijdens het laatste weekend de Heksenstoet plaats.

De stoet bestaat uit een proloog en 6 grote delen, met de evocatie van het marktgraafschap Beselare, de heks in het sprookje, heksenfolklore in Beselare, de heksen van heinde en verre, heksengeroddel en heksenhoogfeest en de heksenveroordeling. Fanfares, majorettes, reuzen en anderen brengen afwisseling in de stoet. ’s Avonds wacht de heksen de brandstapel. Het Heksenfeest wordt afgesloten met het zingen van het Beselaars heksenlied en een spetterend vuurwerk.

De tweejaarlijkse Heksenstoet wordt grondig voorbereid. Verschillende straatcomités werken samen om de straten van het parcours van de stoet te bevlaggen. Overal in het dorp zijn allerlei heksen te bewonderen. De Heksenstoet is doorheen de jaren uitgegroeid tot heus Heksenweekend, mede door de verenigingen en jeugdbewegingen die tal van randactiviteiten organiseren (heksentuin, fotozoektocht, vertelwandeling, workshops, heksencafé, bal, heksenkeuring, heksenknippeling, heksenbraderie, zeepkistenrace …).

Beselare is doordrongen van de heksen(verhalen). Overal in het dorp vind je verwijzingen naar heksen. De culturele identiteit van de inwoners is dan ook sterk verweven met dit immaterieel erfgoed. Verspreid over twee jaar worden activiteiten georganiseerd die de omgang met dit stukje erfgoed dynamisch houden en de gemeenschapsvorming stimuleren.

De stoet zag het levenslicht in 1959. Op Bamiskermis trok men toen voor het eerst in stoet naar het gemeentehuis van Beselare om de reuzin Sefa Bubbels, de meesteresse van alle toveressen, te dopen. Zij leefde in Beselare in de 18de eeuw en door haar medeparochianen beticht van heksenpraktijken. Een eenvoudige stratenkermis vormde zo de basis van de Heksenstoet. Intussen groeide de stoet uit tot een weekendgebeuren. De volgende stoet gaat uit op zondag 28 juli 2019 om 15u30.