Strandbloemen verkopen op het strand

Wie heeft er als kind geen bloemen van crêpepapier verkocht op het strand? Het is een typische traditie, uniek voor onze kust. Tijdens de zomermaanden toveren kinderen bloemenkraampjes tevoorschijn op het strand. Met de hulp van ouders en grootouders worden bloemen in allerlei vormen en kleuren geknutseld. De kinderen etaleren die strandbloemen vol trots en ruilen ze met plezier voor handjes vol schelpen.

Het ontstaan van het strandbloemenspel is onduidelijk, wel is zeker dat het al sinds het interbellum van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vooral de opkomst van het massatoerisme na de tweede wereldoorlog zorgde voor meer spelende kinderen aan de kust en dus ook voor een toename van strandbloemenwinkeltjes. Zelfs nu, in de eenentwintigste eeuw, blijft de kern van het spel ongewijzigd: Je maakt bloemen van papier, prikt ze in een toonbank van zand, lokt klanten en neemt schelpen in ontvangst als betaling voor je koopwaar. Ook de knutseltechnieken en materialen (crêpepapier, houten stokjes, metaaldraad) zijn tot op vandaag grotendeels hetzelfde gebleven, al kunnen er kleine verschillen zijn per kustgemeente en per familie.

Elke zomer stimuleert de verkoop van strandbloemen de creativiteit en het contact tussen lokale kinderen en vakantiegangertjes uit binnen- en buitenland. De kinderen leren hierbij heel wat skills. Zo raken ze niet alleen bedreven in verkooptechnieken en prijssetting, maar leren ze ook communiceren met kinderen die een andere taal spreken. De strandbloemenverkoop is dus niet alleen een traditie die de verschillende generaties binnen een familie verbindt, maar ook kinderen van verschillende achtergronden samenbrengt.

Bekijk het Strand in Bloei-krantje van Kusterfgoed en kom meer te weten over de rijke geschiedenis, traditie en techniek van strandbloemen.