Yalda-nacht

Elk jaar vieren Iraniërs tijdens de langste nacht van het jaar, Yalda, het feest van het licht. In Vlaanderen en Brussel komen mensen op die avond samen met familie en/of vrienden. Ze bedekken een tafel met noten, granaatappels, zoete koekjes, rode wijn en uiteraard met het boek van Hafez, een Iraanse poëet uit de 14de eeuw.

Yalda-nacht valt jaarlijks op 20 of 21 december. Enerzijds is dit feest er ter verwelkoming van de winter en ter voorbereiding van de koude dagen, anderzijds zullen de dagen beginnen langer te worden tot de lente. Vandaar de naam ‘het feest van het licht’.

Bij de gemeenschap is het de gewoonte om de granaatappel te eten, als fruit van het herfstseizoen. Bovendien is dit het symbool van de onsterfelijkheid en de vruchtbaarheid in Iran. Terwijl de kaarsen branden, met een glas rode wijn in de hand, maakt men wensen over en opent men het boek van Hafez. Zijn “Ghazal”, of liefdespoëzie, is het antwoord van Hafez op die wensen.

In het verleden maakte men een tafel met onderaan een houtskoolketel die brandde, bedekt met een dekentje. De hele familie zat rondom de tafel met de voeten onder het dekentje. De grootouders vertelden de liefdesverhalen van Hafez aan de familie.

Men sluit de nacht af met muziek en dans.