Van stoet tot stoet

Het bouwen van wagens en organiseren van stoeten is een kunde die in veel immaterieel erfgoedpraktijken van pas komt. En waar dan ook veel gemeenschappen in bedreven zijn. Dus waarom geen tips en tricks delen?

Door actief te zijn in de corso- en carnavalswereld hebben mijn vader en ik gemerkt dat heel wat technieken die gebruikt worden in alle soorten stoeten, eigenlijk dezelfde zijn. Veel mensen zijn met hetzelfde bezig, zonder het echt te weten. Wij willen die kennis graag verspreiden door middel van een beurs.

Hans Vanquatem, zoon van Jan, initiatiefnemers van 'Alles voor stoeten'

Carnaval Blankenberge en Carnaval Aalst zetten eerder al een carversweekend op poten. Experts ter zake van de verschillende gemeenschappen gaven workshops koppen carven, wagens lassen, werken met foam, grime, … om technieken uit te wisselen en letterlijk ervaring te delen.

In juni 2017 namen twee Blankenbergse carnavalisten het initiatief voor een heuse tweedaagse stoetenbeurs. Standhouders uit binnen- en buitenland wisselden hun kennis en ervaring uit met onder meer carven, vormlassen, airbrush, dans, maquettebouw, het gebruik van foam voor kledij en pruiken, het maken van  kostuums, het ontwerpen van een wagen... Ook minder voor de hand liggende thema’s kwamen aan bod: muziekinstallaties en stroomgroepen, veiligheid en verzekering, ledverlichting in kostuums en op wagens, medailles en promotiemateriaal en het belang van vzw’s achter de organisatie van een stoet.

GOUDEN TIP

Zelfs al is elk immaterieel erfgoed anders, veel praktijken hebben nogal wat gemeen. Op één dag alle experts ter zake samen brengen, brengt bijzonder veel op: het leren en delen van tips en technieken, maar ook mensen ontmoeten met een gelijkaardige passie en netwerken smeden.

Trefwoord:
Meer weten: