Beyond the spoken. De kracht van rituelen bij het verwerken van niet-erkend verlies.

19 januari 2024

Werkplaats immaterieel erfgoed verkent de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze negende editie focust zich op niet-erkend verlies.

‘Tijdens de opleiding uitvaartbegeleiding drong het tot me door dat we afscheid al te automatisch verbinden aan het verlies van een dierbare persoon, terwijl er zó veel meer situaties zijn waarin afscheid voorkomt. Bij deze vormen van afscheid staan we te weinig stil, het zijn rouwprocessen waarvoor geen rituelen bestaan. Eerder dan me toe te leggen op het ontwikkelen van nieuwe rituelen voor officiële overgangen zoals geboorte of overlijden, voelde ik me uitgedaagd om ook met verdriet en verlieservaringen aan de slag te gaan die onder het oppervlak van de samenleving blijven. Beyond the Spoken was geboren.’

Aan het woord is Barbara Raes, bezielster van Beyond the Spoken. Mensen kloppen bij haar aan met diverse verlieservaringen, waarvan sommige best heftig zijn, zoals een dubbele borstamputatie of het afscheid nemen van geliefden met het oog op euthanasie.

Lees het volledige artikel.

Artikel door Tine Van de Vel. Zij is als freelancer met een hart voor woord, beeld en immaterieel erfgoed betrokken bij Werkplaats immaterieel erfgoed. 

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere artikels die al in Psyche verschenen? Ontdek: 

Beyond the Spoken - Zondagkind | © Titus Simoens