Gentse Feesten
Wat is er luid en intiem, oud en nieuw, een uitbundig feest voor iedereen? De Gentse Feesten, een jaarlijks festijn dat tien dagen duurt. Reserveren is niet nodig, betalen evenmin… je loopt er gewoon in en gaat mee op in het feestgedruis!
Wanneer de zomerse binnenstad één groot feestterrein wordt, neemt de feestenburgemeester, de schepen bevoegd voor de Gentse Feesten, de rol van burgervader over. Hij krijgt de sleutels van de stad in handen en prominent aanwezig trapt hij de Feesten af en leidt hij de Gentenaars door de 10-daagse. Op straatstenen, podia en boten, in tenten en zalen geven muzikanten, straatkunstenaars, dansers, acteurs en andere creatievelingen vervolgens het beste van zichzelf. Zelfs het ochtendlijke kuiswerk is ondertussen een indrukwekkende attractie. Het aanbod is zo gevarieerd dat iedereen kan participeren.
Dat alles is maar mogelijk dankzij de al even grote variatie aan, vaak lokale, organisatoren. Er zijn de 13 grote activiteitenpleinen met o.m. hun talloze optredens, en de 3 aparte festivals: het Puppetbuskersfestival, MiramirO en Jeugdcircusfestival. Daarnaast zijn er jaarlijks gemiddeld een 70-tal projectorganisatoren met kleinere culturele initiatieven. Zij worden aangevuld met nog eens 400 kleine initiatiefnemers, 120 straatmuzikanten, de foor, de opengestelde monumenten en andere aanvullende initiatieven van de stadsdiensten. De goede samenwerking met en organisatie door de Stad zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en de Feesten voor de meer dan 1 miljoen bezoekers ook echt een feest zijn.
En de rebelse Gentenaren, die zien al sinds 1843 dat het goed is. De Feestenmagneet trekt hen zonder onderscheid aan en doet dat ondertussen ook tot vér buiten de stadsgrenzen. Bezoekers krijgen de kans om de Feesten mee te maken. Ze worden zelf artiest, worden deel van het decor en de beleving van de Feesten en geven zo eigenhandig dit culturele volksfeest mee vorm.
Dat was bij de start wel anders: de 19de-eeuwse burgerij wilde de talloze lokale kermissen en feesten bundelen tot één Gemeentefeest om het werkverzuim in te perken. Volkse elementen verrijkten geleidelijk het gevarieerde maar eerder burgerlijke aanbod en de ‘Gentse Feesten’ werden een groot succes tot aan de wereldoorlogen. Nadien konden ze de draad nooit in dezelfde mate terug oppikken. Tot Walter De Buck en zijn vereniging Trefpunt vanuit het Sint-Jacobsplein de Feesten nieuw leven inbliezen. Vernieuwend, verfrissend en aansluitend bij zijn tijd. Dat bleek de leidraad die de Feesten de volgende decennia deden transformeren en groeien tot het succesverhaal dat ze nu zijn.
We eren vandaag de bestaande en gegroeide tradities met een scala aan diverse activiteiten zoals o.a. het Bal 1900, Gentse muziek, het straattheater, circus, de rondgang van de Stroppendragers waarbij het historische verhaal van de Gentenaars en Karel V verteld wordt en 50 Gentenaars met een strop en blootsvoets door de straten trekken, het poppenspel met Pierke Pierlala als één van de blikvangers, of de pittige stadsdebatten die varen onder het motto ‘zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden’…. Maar we creëren en koesteren er ook elk jaar nieuwe. De Gentse Feesten blijken het uitgelezen platform voor vernieuwing en experiment, op en naast de podia. Zo drink je uit herbruikbare bekers, kan je knotsgekke wereldrecords helpen breken en maak je in de toekomst misschien wel deel uit van een innovatief urban festival.