Gentse Feesten

Wat is er luid en intiem, oud en nieuw, een uitbundig feest voor iedereen? De Gentse Feesten, een jaarlijks festijn dat tien dagen duurt. Reserveren is niet nodig, betalen evenmin… je loopt er gewoon in en gaat mee op in het feestgedruis!

Wanneer de zomerse binnenstad één groot feestterrein wordt, neemt de feestenburgemeester over. Op straatstenen, podia en boten, in tenten en zalen geven muzikanten, straatkunstenaars, dansers, acteurs en andere creatievelingen het beste van zichzelf. Zelfs het ochtendlijke kuiswerk is ondertussen een indrukwekkende attractie.

En de rebelse Gentenaren, die zien al sinds 1843 dat het goed is. De Feestenmagneet trekt hen zonder onderscheid aan en doet dat ondertussen ook tot vér buiten de stadsgrenzen. Bezoekers krijgen de kans om de Feesten mee te maken. Ze worden zelf artiest, worden deel van het decor en de beleving van de Feesten en geven zo eigenhandig dit culturele volksfeest mee vorm.

We eren de bestaande tradities met o.a. Bal 1900, Gentse muziek, straattheater, circus, stroppendragersrondgang, poppenspel, stadsdebatten …. Maar creëren en koesteren er ook elk jaar nieuwe. De Gentse Feesten blijken het uitgelezen platform voor vernieuwing en experiment, op en naast de podia. Zo drink je uit herbruikbare bekers, kan je knotsgekke wereldrecords helpen breken en maak je in de toekomst misschien wel deel uit van een innovatief urban festival.